Winstgevend beleggen met een goed geweten

Winstgevend beleggen met een goed geweten Voor veel beleggers volstaat tegenwoordig niet alleen dat ze veilig en rendabel beleggen, maar voor hen zijn er ook andere belangrijke criteria van belang. Steeds meer mensen willen duurzaam beleggen en dus kiezen ze voor beleggingen die gebaseerd zijn op ecologische en sociale waarden. Ook energiefondsen behoren tot deze beleggingen waarmee men zijn kapitaal niet alleen winstgevend maar ook met een goed geweten belegt.

Beleggen in duurzame energie

Energiefondsen investeren doorgaans als closed-end-funds in hernieuwbare energie. Als u ervoor kiest om te beleggen in energiefondsen, dan wendt u uw geld op deze manier dus indirect aan voor hernieuwbare energiebronnen. De term energiefonds
  • solarfondsen;
  • fondsen voor windenergie;
  • bio-energie;
  • waterkracht.

Wat zijn closed-end-funds?

Een closed-end-fund is een beleggingsfonds waarvan de aandelen een deelneming in bedrijven vertegenwoordigt. Het fonds wordt voor een bepaald fondsvolume geëmitteerd en wordt bij het bereiken van dit fondsvolume gesloten. Het is voor de beleggingsmaatschappij niet mogelijk om nieuwe aandelen uit te geven of terug te kopen. Beleggers die hebben geïnvesteerd in een dergelijk beleggingsfonds en die hun aandeel willen laten uitbetalen, kunnen dat niet zoals bij open-end-funds aan de beleggingsmaatschappij voor een bepaald bedrag terugverkopen, maar moeten dat aan “externe” geïnteresseerde beleggers verkopen. De aandelen van closed-end-funds worden verhandeld op gereglementeerde financiële markten en kunnen, zoals normale aandelen ook aan de man worden gebracht door brokers.

Specifieke risico’s en kansen van open-end-funds

Aangezien het bij energiefondsen doorgaans om closed-end-funds gaat, is het belangrijk dat u zich vóór participatie verdiept in een aantal specifieke risico's en nadelen van deze beleggingsvariant:
  • zo is bijvoorbeeld bij insolventie van de onderneming totaal verlies van het belegde kapitaal mogelijk;
  • en ook de relatief lange termijn dat het kapitaal vastligt wordt door veel beleggers als een nadeel ervaren.

Maar er zijn bij deze wijze van beleggen ook veel voordelen, zoals een doorgaans goed rendement. Daarnaast neemt u actief deel aan de uitbreiding van het aandeel aan duurzame energie door relevante projecten van het fonds financieel te ondersteunen.

Beleggen met een goed geweten

Ook het feit dat men met een goed geweten belegt, is een wezenlijk voordeel voor steeds meer beleggers. Een goed geweten kunt u daarom hebben, omdat u door belegging in closed–end-funds nieuwe milieutechnologieën bevordert. Want hoe meer kapitaal dergelijke fondsen verzamelen, hoe meer systemen er gebouwd kunnen worden die duurzame energie met behulp van zonne-energie, waterkracht of windenergie genereren. Op die manier draagt elke belegger die gebruik maakt van dergelijke beleggingsmogelijkheden uiteindelijk bij aan het feit dat het aandeel van hernieuwbare en milieuvriendelijke energiebronnen in Nederland toeneemt.

Verschillen met normale beleggingsfondsen

Belangrijk zijn ook de verschillen tussen energiefondsen en "normale" fondsen. Terwijl u bij normale fondsen al kunt deelnemen met relatief kleine bedragen vanaf € 50 en u de fondsaandelen op elk gewenst moment van de hand kunt doen, is bij closed-end fondsen doorgaans een minimale investering van gemiddeld € 10.000 vereist, terwijl de aandelen meestal pas na enkele jaren voor een eerste maal verkocht kunnen worden.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020-2021Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Beleggen in voetballersBeleggen in voetballersEr wordt steeds meer geld geïnvesteerd in voetballers. Er gaat veel geld om in het voetbal en iedereen hoopt daar van me…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.