Claimemissie, wat is dat

Claimemissie, wat is dat Een claimemissie is een manier om het eigen vermogen van een bedrijf te versterken. Het voordeel voor zittende aandeelhouders bij een claimemissie is dat ze goedkoop nieuwe aandelen kunnen inkopen en relatief goedkoop kunnen beleggen. Een nadeel dat door de uitgifte van extra aandelen verwatering kan optreden. Natuurlijk hoeft u niet bij te kopen maar kunt u uw claimrecht ook verkopen aan een ander. Hoe werkt een claimemissie en wat is het claimrecht waard?

Nieuwe aandelen met claimrecht voor de zittende aandeelhouders


Waarom een claimemissie?

Een bedrijf dat op zoek is naar extra vermogen kan dit op meerdere manieren doen. Een methode is de uitgifte van extra aandelen. De extra uitgifte wordt soms ondergebracht bij grote beleggers, soms met een korting, en daar merken de andere beleggers dan niet zoveel van. Maar de onderneming kan er ook expliciet voor kiezen om er een claimemissie van te maken, waarbij de zittende aandeelhouders een claimrecht krijgen. Dit claimrecht kan worden verkocht, maar kan ook worden gebruikt om relatief goedkoop extra aandelen bij te kopen.

Nieuwe aandelen om in te beleggen

In het verleden zijn er regelmatig claimemissies geweest. Voor zittende aandeelhouders is het bericht van een nieuwe claimemissie slecht nieuws. Er komen meer aandelen beschikbaar waarover het dividend straks verdeeld moet worden en dat doet de koersen zakken. Een claimemissie heeft wel degelijk voordelen boven een gewone emissie:
  • De kans is groter dat de emissie slaagt, wat goed is voor bedrijf en aandeelhouders;
  • Wie al aandelen van het bedrijf heeft, krijgt een bonus in de vorm van een claimrecht;
  • Het voorkomt in eerste instantie dat allerlei nieuwe en soms onbekende partijen van beleggers plotseling grote aantallen aandelen van het bedrijf kunnen bezitten.

Claimemissie Imtech om het vermogen te versterken

Met een claimemissie wil een bedrijf extra kapitaal ophalen om de eigen buffers te versterken. Dat was in 2013 zo en in 2014 opnieuw. Het betekent dat er extra aandelen worden uitgegeven waarbij de aandeelhouders een claimrecht wordt gegeven waardoor relatief goedkoop aandelen kunnen worden bijgekocht. Hoe groot de claim is, hangt af van de claimemissie. Bij de claimemissie van KPN geven twee aandelen het recht op de koop van een extra aandeel KPN tegen een voordelige koers. Een ruilverhouding van twee tegen één dus.

Waarde van het claimrecht

Maar de zittende aandeelhouders zijn niet verplicht om aan de extra aandelen emissie mee te doen. In dat geval kunnen ze hun claimrecht verkopen op de beurs en zo hun voordeel doen. Hoe groot het claimrecht is, is per aandelenemissie anders en sterk afhankelijk van zowel de koersen als de ruilverhouding tussen de oude en de nieuwe aandelen. Bij KPN is de koers aan het slot van woensdag 24 april 2013 bepalend. Die koers was 2,778 euro. De emissieprijs voor de nieuwe aandelen bedraagt 1,06 euro. Dat betekent dat u een korting kunt krijgen van 35% als u van uw claimrecht gebruik maakt. Doet u dat niet dan is uw claimrecht in theorie 1,14 euro waard. In claimrechten wordt gehandeld, dus ook de koers van uw claimrecht gaat op en neer. In het specifieke geval van KPN zijn de claimrechten van vrijdag 26 april 2013 tot 14 mei 2013 drie uur in de middag te verkopen.

Waarde claimrecht Imtech

Bij een nieuwe aandelenemissie kan het om enorme aantallen gaan. Imtech gaf maar liefst 60 miljard nieuwe aandelen uit, terwijl er voorafgaande aan deze emissie nog maar 458 miljoen aandelen uitstonden. De zittende aandeelhouders konden nieuwe aandelen kopen, waarbij een gewoon aandeel Imtech het recht gaf op 131 nieuwe aandelen. Omdat de emissieprijs 1 cent bedroeg, wordt de theoretische prijs na emissie gelijk aan 0,01263 euro. U kunt een claimrecht ook verkopen en niet uitoefenen. De waarde van uw recht bedraagt in dit geval 34,4 cent. Claimrecht plus theoretische waarde zijn zo gelijk aan ongeveer de eerstvolgende openingskoers van het betreffende aandeel.

Wel of niet meedoen aan een claimemissie?

Of u wel of niet meedoet aan een claimemissie of uw rechten verkoopt, hangt sterk van uw strategie en het vertrouwen in het bedrijf af. Het is de manier om goedkoop aandelen bij te kopen. Vaak stijgt de koers direct na een claimemissie omdat dan de zaken weer duidelijk zijn en de onzekerheid over het slagen van de emissie is verdwenen. Bovendien is het doel, het versterken van het vermogen van het bedrijf, gehaald wat positief is voor de koers van het betreffende aandeel. Het is aan uw en uw adviseur om te bepalen wat u naar aanleiding van de claimemissie gaat doen. Pas na een claimemissie de nieuwe aandelen kopen kan een stuk duurder uitpakken. Uw claimrechten verkopen levert ook geld op en met uw verkochte rechten kunnen vervolgens niet-aandeelhouders hun claimrecht uitoefenen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…

In luxe horloges beleggen: modellen met goed rendementIn luxe horloges beleggen: modellen met goed rendementLuxe horloges bieden kansen om in te beleggen. In tijden van lage rentetarieven en financiële repressie zoeken veel bele…
Duurzaam beleggen: beleggen zonder schuldgevoelDuurzaam beleggen: beleggen zonder schuldgevoelSnel geld verdienen en grenzeloze hebzucht: de financiële crisis heeft de reputatie van banken geen goed gedaan. Steeds…
Reactie

Gerard Benerink, 10-10-2014
Ik heb aandelen Imtech. Wie moet ik benaderen om de aandelen te ruilen (of het recht uit te oefenen) om 131 aandelen per oud aandeel te krijgen. of moet ik extra betalen om nieuwe aandelen te krijgen?
Groet
Gerard Reactie infoteur, 16-08-2020
Beste Gerard Benerink,

Im zijn algemeenheid is de werkwijze als volgt:

1. Als u via de bank handelt, kunt u ook uw contactpersoon daar benaderen. Als u zelf handelt via een broker werkt het anders,
2. Banken verkopen vlak voor de deadline de claimrechten waarvan geen gebruik is gemaakt. Die gaan niet verloren. De banken rekenen hiervoor een speciaal tarief. Als u ze eerder verkopen wilt kan dat ook en berekenen banken de gebruikelijke transactiekosten.
3. Bij brokers Lynx, DeGiro en Interactive Brokers vervallen uw claimrechten als u niet in actie komt. U moet dus iets doen (eventueel i.o.m. de helpdesk van uw broker)
4. Inschrijven op de nieuwe aandelen kan ook (het uitoefenen van uw claimrecht). Bij sommige banken en brokers kost dit geld, maar niet bij alle banken.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.