Vier tips om te beleggen met weinig geld

Vier tips om te beleggen met weinig geld Om te beleggen met weinig geld zijn er volop mogelijkheden in de moderne markten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft u geen groot kapitaal nodig om te beginnen. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden die er zijn met een klein kapitaal. Vier goede tips om het beleggen met weinig geld veel aantrekkelijker te maken. Volop kansen dus als u bijvoorbeeld heeft gespaard om een begin te maken. Maar er zijn ook mogelijkheden om maandelijks een bedrag in te leggen om zo door de jaren heen een mooie portfolio op te bouwen.

1. Risicoprofiel

Of u nu een klein of een groot bedrag investeert, let er altijd op dat het risico van het product dat u aankoopt past bij u en uw omstandigheden. Uw financiële dienstverlener is verplicht een risicoprofiel voor u op te stellen en kies producten die binnen dit risicoprofiel vallen. Indien de details u niet interesseren of u denkt professionele hulp te kunnen gebruiken bij het kiezen van producten die bij uw situatie passen schakel dan een (onafhankelijke) beleggingsadviseur in. Deze kan u helpen om producten in een goede balans in uw portfolio op te nemen. Dit kan op lange termijn slapeloze nachten voorkomen. Een adviseur kost natuurlijk wel geld en dit gaat ten koste van uw rendement. Belegt u met weinig geld, dan kan het honorarium van de adviseur een flinke hap uit uw inleg nemen.

2. Variabele kosten beter bij beleggen met weinig geld

Een van de allerbelangrijkste punten om op te letten bij het investeren van relatief kleine bedragen is dat u investeert in beleggingsproducten met een variabele kostenstructuur. Dat wil zeggen geen vaste aan- of verkoopkosten maar een % van het aan- en verkoopbedrag.

Met een eenvoudig voorbeeld wordt dit meteen duidelijk. Stel u koopt voor $ 100 aandelen Apple aan de beurs in NY via de Rabobank (fictief voorbeeld). Dit kost bijvoorbeeld een vast bedrag van $12. Koopt u een fonds Rabo Aandelen US (niet bestaand fonds) dan betaalt u nauwelijks aan- of verkoopkosten maar bijvoorbeeld wel 2% per jaar. Dat komt neer op $2 per jaar. Pas na vele jaren zijn de transactiekosten van de aandelen lager. Koopt u voor $10.000 aandelen dan ziet deze berekening er heel anders uit. Fondsen hebben meestal variabele kosten en bij deze fondsen kunt u vaak ook maandelijks een klein bedrag inleggen dat door de jaren heen toch kan uitgroeien tot een mooie som.

3. Gespreid beleggen met weinig geld

Aangezien beleggen in veel verschillende producten vaak toch extra kosten met zich meebrengt is het lastiger om met een klein startbedrag voldoende spreiding aan te brengen. De schaalvoordelen van grotere investeringen worden deels teruggegeven aan consumenten door de financiële instellingen. Vandaar dat het met een klein bedrag niet aantrekkelijk is om in veel verschillende producten te beleggen. Denk er daarom over om in een mix-fonds dat binnen uw risicoprofiel valt te beleggen. Een mixfonds wil zeggen een fonds dat een mix is van bijvoorbeeld verschillende "asset classes", aandelen en obligaties zijn dan het meest gebruikelijk. De beheerder van dit fonds krijgt een mandaat om in zowel aandelen als obligaties te beleggen. Bij sommige fondsen gebeurt dit in een van te voren vastgestelde verhouding. Dat geeft u een beter inzicht in de risico's die u aangaat door in dit fonds te investeren. Andere fondsen zijn vrij in hun "asset allocation" en kunnen naar eigen inzicht wisselen tussen obligaties en aandelen. Treft u een zeer goede fondsmanager dan is het een pluspunt dat deze veel vrijheid heeft om naar eigen inzicht uw kapitaal te beheren. Welk risico u precies loopt is minder inzichtelijk.

4. Belasting aftrekbaar

Spaart u nog niet maximaal bij voor uw pensioen dan kunt u ook overwegen om in een financieel product te beleggen op een pensioenrekening. De nadelen hiervan zijn dat u niet meer gemakkelijk bij het geld kan. Het bedrag komt pas fasegewijs vrij wanneer u pensioneert. De voordelen zijn dat u in bijna alle gevallen relatief veel minder belasting betaalt en de fiscus aanzienlijk bijdraagt aan het vergroten van uw pensioen. Als de nadelen u niet afschrikken dan is dit een heel interessante belegging om mee te beginnen. In termen van risico/rendement verhouding steekt een reguliere belegging hier schril bij af.

Hou er wel rekening mee dat beleggen in aandelen altijd met risico gepaard gaat. Bekijk bij elk product waar u overweegt in the stappen de risicowijzer en de prospectus en besef dat rendementen uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst.

Lees verder

© 2013 - 2024 Gosupress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…

Telefonische fraude door boilerroom en callcenterTelefonische fraude door boilerroom en callcenterFraude met beleggen, telefonische verkoop van aandelen, het gebeurt ook in Nederland met boilerrooms. Door een callcente…
Beleggen en kosten: Kan het goedkoper?Het meest verraderlijke aan beleggen: Kosten. Voor de meeste beleggers is het beperken van de handelskosten een cruciale…
Gosupress (24 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.