Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021

Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021 Ook u kunt een versnelde definitieve aanslag van de Belastingdienst krijgen in 2021 en 2022. Dat betekent sneller uw geld terug en klaar. Zo weet u ook snel en definitief of u van de fiscus belasting moet bijbetalen en hoeveel. Ook een belastingteruggave is dan definitief. Heeft deze directe belastingaanslag alleen maar voordelen of zijn er ook nadelen? En wat als u vermogen hebt in box 3.

Definitieve belastingaanslag 2021 en 2022 worden sneller verstuurd

Wie geld terug verwacht van de Belastingdienst, wil graag ook snel definitieve belastingaanslag. Dat betekent immers dat u snel uw belastinggeld terug hebt en dat de fiscus niet snel op uw belastingaangifte kan terugkomen. Ook niet als u een foutje in uw voordeel hebt gemaakt. De fiscus weet dit ook en stuurt daarom versneld een definitieve belastingaanslag als het vermoeden groot is dat uw belastingaangifte correct is. Dat betekent niet dat handmatig alles wordt nagevlooid en als dat geen problemen oplevert ook u in de prijzen valt. Vooral de computer bekijkt of er in de belastingaangifte opvallende afwijkingen zitten en als dat niet het geval is, wordt de stap van de voorlopige belastingaanslag overgeslagen. Dat scheelt de Belastingdienst werk en geld.

Voorlopige belastingaanslag en de definitieve belastingaanslag inkomstenbelasting

Gebruikelijk is dat u eerst een voorlopige belastingaanslag van de fiscus krijgt. Als u voor 1 mei uw belastingaangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, volgt deze aanslag al in juli. Dan hebt u zes weken de tijd om eventueel bezwaar tegen de belastingaanslag aan te tekenen en vervolgens kan het nog vele maanden duren voordat de belastingaanslag inkomstenbelasting definitief is. Daarbij is het ook nog eens zo dat de definitieve belastingaanslag kan afwijken van de voorlopige belastingaanslag. Op het laatste moment moeten bijbetalen van belasting is dan meestal een grote tegenvaller.

Definitieve belastingaanslag wijkt niet af

Maar bij de meeste mensen wijkt de definitieve belastingaanslag niet of nauwelijks af van de eerder verstuurde voorlopige belastingaanslag. Dat moet dus slimmer kunnen hebben ze nu bij de Belastingdienst gedacht. Als nu met grote zekerheid vooraf wel duidelijk is dat uw belastingaangifte klopt, is er geen reden om in de controle van uw belastingaangifte nog veel energie te stoppen en zou direct met een definitieve versie kunnen worden volstaan. De energie van de Belastingdienst zou dan efficiënter in andere gevallen kunnen worden gestoken.

Box 3, vermogen en spaargeld

Wie vermogen heeft in box 3, kan in 2022 waarschijnlijk langer wachten op de definitieve aanslag. Reden is dat de Hoge Raad de heffing in box 3 heeft afgekeurd. De belastingaangifte 2022 rekent nog wel met de vermogensheffing in box 3 maar daar moet dus nog een correctie op plaatst vinden, respectievelijk een besluit over vallen.

Aftrekpost vergeten of andere WOZ-waarde?

Maar een definitieve aanslag kan in uw nadeel zijn als u pas laat ontdekt dat u een fiscale aftrekpost bent vergeten of als bijvoorbeeld de gemeente laat met een WOZ-beschikking aankomt. Normaliter kunt u met dergelijke wijzigingen niet zo veel meer doen als de belastingaangifte al definitief is. U kunt de Belastingdienst wel om een correctie vragen, maar na een definitieve belastingaanslag zijn ze daartoe niet verplicht. Bij de versnelde definitieve aanslag, zo heeft de fiscus belooft, zal men coulant zijn met de later door u nog geconstateerde wijzigingen en daarmee alsnog rekening houden.

Versnelde belastingaanslag, voordelen en nadelen

De voordelen van de versnelde belastingaanslag vinden we vooral bij de Belastingdienst zelf, omdat zo werk wordt uitgespaard. Een voordeel voor de belastingbetaler is dat hij eerder weet waar hij aan toe is, zonder dat er - grote fouten uitgezonderd- nog veranderingen in de belastingaanslag zullen komen. Een nadeel kan zijn dat minder belasting wordt ontvangen, omdat toch een aantal mensen eenvoudiger door de mazen van het net zal komen. Een ander nadeel kan zijn dat het moeilijker kan worden om een fout in uw belastingaangifte in uw nadeel alsnog in uw voordeel te corrigeren.
© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteBelastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteHoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fo…
Voorlopige aanslag 2020 inkomstenbelasting (teruggave)Voorlopige aanslag 2020 inkomstenbelasting (teruggave)In de voorlopige aanslag 2020 staat hoeveel inkomstenbelasting u terugkrijgt, waarop u recht hebt of hoeveel u moet beta…
Voorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteVoorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteWanneer je een aangifte voor de inkomstenbelasting hebt gedaan kunnen daar verschillende uitkomsten uit voortkomen. Dit…
Definitieve berekening toeslagen BelastingdienstDefinitieve berekening toeslagen BelastingdienstDe toeslagen 2021 en 2022 van de Belastingdienst zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag zijn een voorschot. Pas later ontva…

Camper met belastingvoordeelCamper met belastingvoordeelEen camper kopen in Duitsland en die met Duits kenteken daar stallen, biedt belastingvoordeel. Maar vakantie met de camp…
Uw kinderen betrekken bij uw geldzakenUw kinderen betrekken bij uw geldzakenOp oudere leeftijd is het belangrijk om uw kinderen te betrekken bij uw geldzaken. De kinderen openheid verschaffen kan…
Reactie

H. Veltman, 13-12-2016
Definitieve berekening Toeslagen 2015 d.d. 18 november 2016 (wij ontvingen, als te weinig ontvangen, een aanvulling ad. € 3.367,00 ). Dit werd bijschrijven d.d. 10 december 2016, herroepen onder vermelding "Helaas hebben wij deze berekening gebaseerd op onjuiste inkomensgegevens. Daardoor klopte de definitieve berekening niet. Onze excuses hiervoor."

De fiscus heeft op diverse momenten (o.a. aangifte inkomstenbelasting d.d. 2 maart 2016 en hun voorlopige aanslag d.d. 26 maart 2016) kunnen constateren wat ons juiste inkomen was/is. Tevens de Voorschotbeschikking Toeslagen d.d. 27 december 2014, daarbij werd eveneens uitgegaan van het juiste inkomen.

Vraag: Heeft bezwaar aantekenen tegen deze herroeping zin? De fiscus wist en werkte in eerste instantie met het juiste inkomen. Men heeft volgens een opmerking bij de beschikking dit foutieve inkomen ontvangen van het B.R.I. Reactie infoteur, 29-03-2020
Beste H. Veltman,
De basisregistratie inkomen (BRI) is een basisregistratie die sommige overheidsorganisaties kunnen inzien voor de hoogte van uw inkomen. De Belastingdienst beweert dat daar een verkeerd bedrag stond, waardoor ook zij een fout hebben gemaakt. Als dat zo is, mag de Belastingdienst de beschikking herzien. Dit is wel vervelend voor u, natuurlijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.