Nederland en belastingen

Nederland en belastingen Wordt het langzamerhand niet te gek? Al die lasten die afgewenteld worden op de burger. Wij betalen met zijn allen steeds meer belasting en veel van die zogenaamde tijdelijke maatregelen worden nooit teruggedraaid. Denk aan het kwartje van Kok wat tijdelijk aan onze benzine werd toegevoegd en er nog steeds bij zit. Wat kost het ons allemaal en waarom is het niet zo gek dat we met z'n allen steeds meer sparen?

Ons eigen huis

Ons koophuis wordt al jaren getaxeerd om de WOZ-waarde vast te stellen. Nu de waarde van ons huis daalt mogen we verwachten dat we minder belasting moeten betalen. Niets is minder waar: de gemeenten zien graag een stabiel inkomen dus bij dalen van de woningprijzen stijgt het percentage eigenwoningforfait. Zo blijft onder meer de onroerendezaakbelasting gelijk, ondanks de dalende woningprijzen. De eigenwoningforfait gaat uit van de denkbeeldige waarde van het huis bij verhuur. Het is een raadsel waarom die hoger wordt bij dalende huizenprijzen. Conclusie: de enige reden hiervoor is het op orde houden van de gemeentelijke kas. Een flinke lastenverzwaring.

Hypotheek

Bij de huidige hypotheken mag je maximaal 106% lenen, bij nieuwbouwwoningen maximaal 104%. Hiervan moet 50% van het bedrag tijdens de looptijd ook daadwerkelijk worden afgelost. Er wordt maximaal 4,5 keer het jaarinkomen aan hypotheek verstrekt. Het gevolg van deze strengere maatregelen is niet alleen positief; ondanks dat de overheid ons dit graag wil doen geloven. Veel mensen zitten vast aan een hypotheek die ze in de huidige tijd niet meer zouden krijgen. Oversluiten of extra lenen is voor hun uitgesloten. Mensen die plots te maken krijgen met hogere hypotheekrente bij het verlengen van hun hypotheek zitten hier dus aan vast. Verder behoort meer lenen voor onderhoud aan de woning ook niet meer tot de mogelijkheden. Dit betekent duidelijk koopkrachtvermindering voor de consument, want in het vervolg zal voor onderhoud aan de woning gespaard moeten worden.

Kinderen tot 27 jaar

Wanneer je thuiswonende kinderen hebt komen ze sowieso niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Hiervoor wordt naar het gezinsinkomen gekeken. Kinderen boven de 18 jaar die uitwonend zijn kunnen wel in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Woont een jongere onder de 27 jaar op zichzelf dan is hij verplicht een studie te volgen mits hij daartoe in staat is en zijn kansen op de arbeidsmarkt hierdoor vergroot worden.

Zorgpremie (2012)

We begrijpen allemaal dat de gezondheidszorg steeds duurder wordt in Nederland en daarom is dit jaar weer de zorgpremie omhoog gegaan. Gemiddeld betalen we 11 euro premie meer per jaar en het eigen risico stijgt van 170 naar 220 euro. Verder wordt er minder vergoed. Hulp bij diëten en stoppen met roken verdwijnen uit het pakket. De eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg gaat omhoog en bij fysiotherapie moet er weer meer zelf betaald worden.

Benzine

Het kwartje van Kok is al genoemd maar hoeveel belasting betalen we nu eigenlijk op een liter benzine? Tank je Euro 95 dan betaal je 63% belasting. Voor Diesel en LPG betaal je respectievelijk 51% en 30 % belasting. Dus ieder bezoekje aan het tankstation is kassa voor het Rijk.

Kansgeldbelasting

Heb je een meevaller en verdien je een mooi geld bedrag bij de Postcodeloterij? Houd er dan rekening mee dat je over dat bedrag nog wel 29% kansgeldbelasting betaalt. Zet je het restant op een spaarrekening dan moet je dit opgeven in Box 3. Er wordt van uitgegaan dat je er 4 % rente over krijgt (wat je vandaag de dag echt niet gaat lukken) en over die 4 % betaal je 30 % belasting. In de praktijk wordt dus 1,2 % belasting betaald over spaargeld boven de vrijstelling van € 20.785,= (voor een alleenstaande in 2011).

Belastingen in Nederland ten opzichte van andere landen

We betalen belasting over onze inkomsten (inkomstenbelasting), over ons vermogen (eigen huis, spaargeld, aandelen), over onze consumptie (BTW) en we betalen belasting volgens het zogenaamde profijtbeginsel (hondenbelasting, wegenbelasting).

Hoe zit dat in andere landen? Laten we de benzineprijs als eerste vergelijk nemen.

De benzine is in Nederland de duurste van Europa en de diesel zit in de bovenste helft. In sommige landen zoals Frankrijk zit de wegenbelasting grotendeels in de benzineprijs verwerkt. De Fransman betaalt dus heel weinig wegenbelasting.

Inkomstenbelasting: Zweden staat op de eerste plaats, daarna volgt België op de tweede plaats en op nummer drie van de hoogste inkomstenbelasting ter wereld staat inderdaad Nederland.

Vermogensbelasting bestaat in de meeste Europese landen niet maar sommige landen kennen het wel en hier staat Nederland op de eerste plaats van hoogste vermogensbelasting(1,2%), op de voet gevolgd door Noorwegen(1,1%).

Wat BTW (belasting toegevoegde waarde) betreft zit Nederland in de middenmoot met zijn tarief. Maar begin 2012 heeft het kabinet gesproken over het hoogste tarief verhogen naar 21% en dit ook te laten gelden voor restaurants en tijdschriften (beiden vallen nu nog in het 6 % tarief). Mocht dit doorgaan dan stijgt Nederland ook op deze lijst.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…
Eigenwoningforfait 2022Eigenwoningforfait 2022Het eigenwoningforfait 2022 en 2023 is een dure eigenhuis-belasting. Bezit u een eigen woning dan is het eigenwoningforf…
Huurwaardeforfait 2018 berekenenHuurwaardeforfait 2018 berekenenVoor uw eigen woning betaalt u in 2018 ook een huurwaardeforfait. Het huurwaardeforfait behoort tot de woonlasten. De ge…

Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Gebruik alle vrijstellingen en aftrekposten in 2019, 2020 en 2021 uit box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting, waarop u…
Goed zorgen voor je nalatenschap geeft dankbare erfgenamenGoed zorgen voor je nalatenschap geeft dankbare erfgenamenWaar moet je aan denken als je t.z.t. bij je overlijden een erfenis nalaat aan je kinderen. Want als je 65 bent en relat…
Bronnen en referenties
  • http://www.worldsecrets.nl/hoeveel_belasting_op_benzine.html
  • http://www.autoblog.nl/archive/2011/02/18/tweede-kamer-start-onderzoek-naar-brandstofprijzen
  • http://www.rijksoverheid.nl/
  • http://www.express.be/business/nl/economy/in-welke-14-landen-betalen-inwoners-de-hoogste-belastingen/144366.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensbelasting
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.