Invoeren kleding, cd's en souvenirs vanuit het buitenland

Invoeren kleding, cd's en souvenirs vanuit het buitenland In het buitenland kan kleding een stuk goedkoper zijn, net als bijvoorbeeld zonnebrillen, tassen en horloges. Maar je mag niet alles van je vakantie bestemming meenemen naar Nederland. Als je de regels die zijn opgesteld overtreedt, loop je het risico dat je artikelen in beslag genomen worden bij de douane en je er een boete voor terug krijgt. In dit artikel de regels voor horloges, cd's, dvd's, kleding, parfum, eten, souvenirs en antiek.

Belastingvrij

Het bedrag dat je vrij van belasting mag invoeren gaat per 1 december 2008 van 175 euro omhoog naar 430 euro voor landen buiten de EU. In de EU ligt de grens op 300 euro.

Als u een artikel koopt van meer dan 430 euro, betaalt u over het gehele artikel bedrag belasting.

Maximum

Per passagier mag je maximaal 3 namaakartikelen per soort van de volgende categorieën: Horloges, cd’s / dvd’s en overige goederen.

Kleding

Onder overige goederen valt dus ook kleding, dus maximaal 3 kledingstukken. Of als je een tas meeneemt, kan je nog maar 2 kledingstukken meenemen.

Cd en dvd

Onder cd’s en dvd’s wordt gekeken naar de titels. Een dvd met vier films erop wordt gezien als vier stuks en dat mag dus niet.

Parfum

Van parfum mag je maximaal 250 ml meenemen.

Producten van dieren

Je mag geen dierlijke producten invoeren zoals kaas, melk, eieren, vlees en vleeswaren. Maar ook geen huiden en jachttrofeeën. Alleen indien je een gezondheidscertificaat hebt aangevraagd bij de autoriteiten van je vakantiebestemming, mag je dierlijke producten invoeren.

Dier- en plantsoorten

Pas op met souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten, deze mogen uiteraard niet ingevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan rainsticks (gemaakt van de stam van een cactus), voorwerpen van koraal, ivoor of schildpaddenschild, doopvontschelpen en Chinese medicijnen en pleisters.

Fruit en bloemen

Je mag zonder fytosanitair certificaat maximaal 5 kilo vers fruit, 5 bossen snijbloemen en maximaal 5 kilo bloembollen in de EU invoeren. Deze mogen niet bedoeld zijn voor commercieel of wetenschappelijk gebruik. Daarnaast mogen ze geen risico opleveren voor planten, bloemen en fruit in Nederland.

(Speelgoed) wapens en medicijnen / drugs

Wapens mogen uiteraard zonder vergunning niet ingevoerd worden, maar dat geld ook voor speelgoedpistolen en andere speelgoedwapens. Drugs zijn ook niet toegestaan. Mochten medicijnen aangemerkt kunnen worden als drugs, dan moet je aan je huisarts een medisch paspoort vragen.

Kunst en antiek

Of je kunst en antiek mag invoeren zonder vergunning, hangt af van de waarde en de ouderdom van het stuk. Voor tekeningen geldt bijvoorbeeld dat alles boven de 15.000 euro dat ook ouder is dan 50 jaar niet mag worden ingevoerd zonder vergunning.

Bij het invoeren van geld of waardepapieren ter waarde van meer dan 10.000 euro, moet u aangifte doen.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De douane: wat mag je invoeren en wat niet?De douane: wat mag je invoeren en wat niet?Iedereen weet dat je geen wapens of drugs mee mag nemen langs de douane op het vliegveld. Maar er zijn ook zaken waarbij…
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…
Slim shoppen in het buitenlandSlim shoppen in het buitenlandUitgebreid shoppen is iets wat voor velen absoluut hoort bij een verblijf in het buitenland. Maar hoe pak je dat slim aa…
Waar op letten bij aankoop horlogeJe hebt een mooi horloge op het oog of je wilt graag investeren in horloges, waar moet je nou op letten? Er zijn tegenwo…

Erfenis en nalatenschap 2020: de BelastingdienstErfenis en nalatenschap 2020: de BelastingdienstErfenis en nalatenschap 2023, successierechten betalen in 2023, erfrecht, kindsdeel, vruchtgebruik 2023 en Belastingdien…
Schuiven met aftrekposten en verdelingSchuiven met aftrekposten en verdelingFiscale partners kunnen onderling schuiven met aftrekposten en inkomsten bij de belastingaangifte inkomstenbelasting ove…
Bronnen en referenties
  • Douane.nl
Reacties

Tineke, 22-11-2010
Ik ben net weer thuis van een mooie vakantie naar florida (miami). Ik heb gehoord dat als je de bonnetjes van je aankopen daar (b.v. kleding en souvernirs e.d.) bewaart dat je de zg tax (7 % van de aankoopsom) in nederland kunt terug krijgen. Wat is er waar van dit leuke verhaal? Reactie infoteur, 27-11-2010
Het is niet zo eenvoudig als je gehoord hebt, maar het is wel mogelijk btw terug te vragen als je buiten de EU spullen hebt gekocht. Zo moet u een btw-aankoopbon op naam hebben en bij de douane een validatiestempel ophalen en dan teruggave aanvragen.

Joke de Ruiter, 01-07-2010
Mijn man is vorig jaar op jacht geweest in Zuid-Afrika. Hij heeft diverse dieren geschoten en de jachttroffeeën staan in een kist voor transport naar Amsterdam Schiphol. De vraag is of hij over de jachttroffeeën invoerbelasting moet betalen. Reactie infoteur, 01-07-2010
Jeemig. Het hangt af van de waarde. Ik vermoed dat die wel hoger getaxeerd wordt dan 430 euro en in dat geval moet inderdaad invoerbelasting betaald worden. Sommige dieren mag u helemaal niet invoeren, als ze als bedreigd worden beschouwd.

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 22-05-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.