De overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaag

De overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaag De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%, niet 0% helaas. Enerzijds wordt in ons land eigen woningbezit gestimuleerd, anderzijds sterk belemmerd. Op een bestaande woning betaalt u minder overdrachtsbelasting dan voor bijvoorbeeld een stuk grond (6%), maar de btw op een nieuwbouwwoning is in 2020 nog steeds hoog (21% btw). Verder verslechtert de hypotheekrenteaftrek en bedraagt in 2020 het lage btw-tarief (onderhoud, schilderen, klussen) 9% (was 6%). In 2021 verdwijnt de overdrachtsbelasting voor starters.

Huizen zijn zwaar belast

Huizen worden in Nederland zwaar belast, zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw:
  • U betaalt OZB, onroerend zaak belasting, over de WOZ waarde.
  • U betaalt riool rechten.
  • U betaalt huurwaardeforfait, eigenwoningforfait.
  • U betaalt de verontreinigingsheffing.
  • U betaalt bij de aankoop van een bestaande woning overdrachtsbelasting. Bij een nieuwbouwwoning betaalt u btw. Hier komen nog notariskosten, het Kadaster en kosten hypotheek bij.
  • U betaalt waterschapsbelasting.

Natuurlijk is er ook de hypotheekrenteaftrek, maar dat fiscale voordeel wordt steeds kleiner en zelfs geleidelijk afgebouwd.

De btw op nieuwbouw in 2020

Als u een nieuwbouwwoning koopt, bent u 21% aan omzetbelasting verschuldigd. Veel geld dus. Vaak zit het in de koopprijs van het huis, maar laat u niet verrassen door de btw. Het gaat immers om veel geld, 21.000 euro belasting per 100.000 euro aankoopprijs.

De Overdrachtsbelasting in 2020

Overdrachtsbelasting betaalt u bij de aankoop van een bestaand huis. Overdrachtsbelasting kan worden verrekend met een nieuwe koper als het onroerende goed binnen zes maanden na aankoop weer wordt doorverkocht, maar is niet fiscaal aftrekbaar als kosten eigen woning.

Overdrachtsbelasting 2021

Voor starters op de woningmarkt in de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar gaat de overdrachtsbelasting in 2021 naar 0. Voor beleggers in woningen stijgt de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Een woning kopen moet zo voor startende jongeren aantrekkelijker worden en voor beleggers juist minder aantrekkelijk.

De arbeidsmarkt

De transactiekosten die moeten worden betaald om een huis te verwerven, belemmeren de mobiliteit op de arbeidsmarkt en lijken alleen maar tot doel te hebben om de Staatskas te spekken. De betaalde btw ziet u misschien bij de verkoop van het pand nog terug in een hogere verkoopprijs, maar met de overdrachtsbelasting is dat niet het geval. Werknemers met een eigen huis zullen daardoor eerder geneigd zijn om in hun huis te blijven wonen dan carrière buiten de regio te gaan maken. De overdrachtsbelasting werkt daarom in meerdere opzichten belemmerend. Onderzoek van het Centraal Planbureau geeft aan dat bij de circa 800.000 verwisselingen van baan per jaar in Nederland, een verlaging van de overdrachtsbelasting met 1%=punt (van 2% naar 1%) ongeveer 12.000 extra wisselingen van baan zouden plaats vinden. Een extra mobiliteit die hard nodig kan zijn om knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. De conclusies zijn afgeleid uit een vergelijking van transactiekosten en arbeidsmobiliteit voor 15 Europese landen.

Geen ontslag a.u.b

Werknemers met een eigen huis blijken niet alleen binnen hun eigen regio naar eventueel ander werk te zoeken, maar ook meer honkvast te zijn. Vooral de huurder zorgt voor arbeidsmarktmobiliteit. In 2020 is de arbeidsmarkt krap en ook voor 2021 wordt een krappe arbeidsmarkt verwacht. Meer arbeidsmobiliteit en mensen die durven te verhuizen en elders een woning durven te kopen, lijkt dan ook wenselijk te zijn. Een verlaging van de heffingen zou een welkome verlichting van de lasten kunnen zijn.

Meer btw in 2020

Maar in 2019 ging het lage btw-tarief juist weer omhoog naar 9%. Dit lage btw-tarief betaalt u bij woningisolatie en bijvoorbeeld het schilderen of andere klussen en onderhoud in huis. Dit onderhoud wordt in 2020 en 2021 dus allemaal duurder.

Slot

Het kabinet heeft iets gedaan aan de transactiekosten op de aankoop van een bestaande woning. De verlaging naar 2% is een extra stimulans. Goed voor de woningmarkt en het zal mensen flexibeler maken om te verhuizen en dat is ook weer goed voor de arbeidsmarkt. Met een echte verlaging van de kosten zijn mensen veel eerder bereid om te verhuizen en maken starters weer een goede kans op de woningmarkt. De verhoging van de btw voor nieuwbouw is een tegenvaller en de btw-verhoging ook. De verlaging per 1 januari 2021 van de overdrachtsbelasting voor starters is natuurlijk een goede zaak.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
De partijen en de hypotheekrenteaftrekDe partijen en de hypotheekrenteaftrekHet is altijd goed te weten waar een partij voor staat, maar als er een moment is dat we het rode potlood mogen gebruike…
Welke kosten horen bij een woning kopen?Een woning kopen is voor velen spannend, leuk en waarschijnlijk de grootste aankoop in hun leven. Bij een woning kopen h…
Wanneer moet ik BTW afdragen?BTW, ook wel omzetbelasting genoemd, belast goederen op hun weg van de producent naar de consument. Om BTW-plichtig te z…

Alan Greenspan het orakelAlan Greenspan het orakelAlan Greenspan was vele jaren een van de machtigste mannen in de wereld. Dit voorjaar, 6 maart 2021, wordt hij 95 jaar o…
Hoge extra lasten voor de burger of lastenverlichting?Hoge extra lasten voor de burger of lastenverlichting?Politiek Den Haag is er altijd goed in geweest om te doen alsof de koopkracht van de burger niet of nauwelijks daalt. Oo…
Reacties

Student, 27-05-2010
In het artikel schept u onduidelijkheid over de te betalen belasting bij aanschaf van een woning. Bij de BTW zegt u: 'Als u een nieuwbouwwoning koopt, bent u 19% aan omzetbelasting verschuldigd.' Bij de overdrachtsbelasting: 'Overdrachtsbelasting betaalt u bij de aankoop van een NIEUW huis.' Bestaand huis zou beter zijn anders worden er nog minder huizen verkocht als de mensen gaan denken dat ze zowel omzetbelasting als ovb moeten betalen :-p

Verder denk ik dat het verlagen van de belastingen een goed middel is om de huizenmarkt te stimuleren maar met de benodigde bezuinigingen lijkt mij dit onwaarschijnlijk. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste student,
1. Ja, twee maal belasting betalen is natuurlijk al helemaal niet de bedoeling. De overdrachtsbelasting geldt inderdaad alleen maar voor de koop van een bestaand huis dat niet nieuw is opgeleverd.
2. De woningmarkt kan zeker een extra steun in de rug gebruiken door belastingen te verlagen terwijl er tot nog toe alleen maar verzwaringen in de pen zitten.
3. De aftrek van hypotheekrente is al een tijd beperkter en beperkter, ook al ontkennen vele politici dat. Als die politici al vast dat geld aan de woningmarkt terug gaven. Maar neen hoor, dat gebeurt ook al niet. Dat is voor andere leuke dingen.
4. Bekijk voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek tot nu toe ook eens het artikel:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/8106-aftrek-hypotheekrente-is-veel-beperkter-dan-u-denkt.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Starter, 02-02-2009
Of huizen zwaar belast zijn hangt af van waar je het mee vergelijkt en wat je ervoor terugkrijgt. Rioolrechten en verontreinigingsheffing horen bij het gebruik van een huis, niet het bezit, vandaar dat huurders dit ook betalen. Dat maakt koophuizen dus niet extra duur. Daarnaast kun je vaak zelf kiezen waar je je hypotheek afsluit en wie je notaris wordt. Het zijn allebei zaken die toch moeten gebeuren, voordat je uberhaupt een woning in bezit kan nemen en ook met goeie redenen.

Wat je wel oneerlijk zou kunnen noemen is het feit dat nieuwbouwhuizen relatief goedkoper zijn dan bestaande woningen. BTW is geen onderscheider en alle overige kosten ook niet. Je moet echter wel meer aan de notaris en aan de overheid betalen.

Ik ben het niet oneens met het feit dat de kosten die vooral aan de overheid betaald moeten worden omlaag kunnen, maar het stukje zelf mag wel wat genuanceerder. Het bevestigt uw standpunt namelijk niet, het ondermijnt het eerder.


* u betaalt woz,
* u betaalt rioolrechten,
* u betaalt huurwaardeforfait,
* u betaalt verontreinigingheffingen, en
* u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning overdrachtsbelasting. Bij een nieuwbouwwoning betaalt u BTW. Hier komen nog notariskosten, het Kadaster en kosten hypotheek bij. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Starter,
Punt is dat de portemonnee op een gegeven moment toch leeg raakt. Wat minder belasting op het eigen huis zou zeker helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.