Overdrachtsbelasting betalen

Overdrachtsbelasting betalen Overdrachtsbelasting: wie een eigen woning of grond koopt, krijgt hiermee te maken. Maar ook in andere gevallen is soms overdrachtsbelasting verschuldigd. In dit artikel gaan we verder in op de overdrachtsbelasting waar de meeste mensen mee te maken krijgen. Hoeveel overdrachtsbelasting moet je betalen en hoe betaal je deze belasting?

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een bepaalde belasting die betaald moet worden wanneer je eigenaar wordt van een onroerende zaak. Je moet hierbij juridisch of economisch eigenaar worden. Dit kunnen zaken zijn als grond of gebouwen, maar ook aandelen in onroerende zaaklichamen. Een ontroerende zaaklichaam is een NV, een BV of een maatschappij.

Voor de meeste burgers geldt de overdrachtsbelasting wanneer ze een woning kopen. Op deze manier word je juridisch eigenaar van een onroerende zaak. Maar ook een stuk grond kopen valt hieronder. Je bent eigenaar zodra dit bij de notaris is vastgelegd, en dit is in de meeste gevallen het geval.

Economisch eigenaar ben je wanneer je woning of grond niet bij de notaris is vastgelegd of dit niet staat ingeschreven in het kadaster. Je moet dan wel betalen voor de woning of grond maar je bent geen juridisch eigenaar, alleen economisch dus. Voor de overdrachtsbelasting maakt dit niet zoveel uit, in beiden gevallen krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Let op, overdrachtsbelasting geldt alleen in gevallen dat jij de nieuwe eigenaar wordt, dus niet voor bestaande eigenaren.

Wanneer hoef ik geen overdrachtsbelasting te betalen?

In bepaalde gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen of gaat trouwen met iemand die al een eigen woning heeft. Je wordt dan mede-eigenaar van de woning, maar je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook wanneer familieleden een bedrijf aan elkaar overdragen, hoeft er geen overdrachtsbelasting worden betaald. Wie landgoed aankoopt, is ook vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

De hoogte van de overdrachtsbelasting

Hoeveel je moet betalen, hangt weer van een aantal zaken af, maar we gaan nu ook weer uit van de meeste voorkomende zaken. Wie een woning of grond koopt, betaald 6 procent van de koopsom plus de lasten die je nog moest betalen. Lasten zijn bijvoorbeeld veilingkosten. De koopsom mag niet lager liggen dan de economische waarde van de woning of de grond.

Het kan wel eens voorkomen dat de vorige eigenaar van de woning of grond, deze nog geen zes maanden in bezit had. In dat geval hoef jij als nieuwe eigenaar minder overdrachtsbelasting te betalen. Het bedrag dat de vorige eigenaar heeft betaald, wordt in mindering gebracht op datgene dat jij nog moet betalen. In het jaar 2011 is de termijn voor woningen overigens verlengd tot 12 maanden, daarna geldt weer een termijn van zes maanden.

Betalen van de overdrachtsbelasting

In de meeste gevallen kom je met een notaris in aanraking wanneer je een woning of grond koopt. Het is dan het handigste wanneer de notaris ook gelijk de overdrachtsbelasting regelt. Je betaalt via de notaris en deze handelt het verder helemaal af. Goed geregeld en voor jezelf geen omkijken meer naar.

Je kan het uiteraard ook zelf regelen bij de belastingdienst. Die de aangifte binnen 1 maand nadat je eigenaar bent geworden. Gebruik hiervoor een aangiftebiljet overdrachtsbelasting.

Nadeel overdrachtsbelasting

Het grote nadeel aan de overdrachtsbelasting is dat mensen niet snel van woning zullen wisselen. Wie een woning koopt, betaalt zes procent erbovenop. Wil je na drie jaar verhuizen, betaal je voor de nieuwe woning ook weer zes procent extra. Voor veel mensen wordt dit als een verhuisboete gezien. Men zal daardoor minder snel wisselen van woning. En dit komt de huizenmarkt niet ten goede. Vanaf 2011 bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen geen 6 maar 2 procent, om zo de huizenmarkt te stimuleren.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is overdrachtsbelasting?Wat is overdrachtsbelasting?Bij het kopen van een bestaande woning, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. De belasting wordt geheven over de koo…
Overdrachtsbelasting blijvend op 2 procentOverdrachtsbelasting blijvend op 2 procentIn 2012 is besloten om de overdrachtsbelasting op twee procent te laten. In juni 2011 was de overdrachtsbelasting tijdel…
De overdrachtsbelasting van 6% naar 2%De overdrachtsbelasting van 6% naar 2%Wie het laatste nieuws in de gaten heeft gehouden heeft het vast al gehoord: De overdrachtsbelasting gaat omlaag, en wel…
Verlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenVerlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenPer 15 juni 2011 is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is een ideale kans voor mensen di…
BTW ondernemer - factuurvereisten en afdragen BTWBTW ondernemer - factuurvereisten en afdragen BTWAls ondernemer moet je BTW berekenen over je omzet en mag je de voorbelasting op je kosten terugvragen. Maar voordat je…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.