Werkkostenregeling: extra van de baas verandert

Werkkostenregeling: extra van de baas verandert Vanaf januari 2011 kan een werknemer op niet veel extraatjes van de baas meer rekenen. De reden is dat de overheid dat zo heeft opgelegd. De fiscale regels voor vergoedingen die een werkgever aan een werknemer kan geven zijn met ingang van 1 januari 2011 ingrijpend veranderd. De baas kan dus vanaf 2011 veel minder extraatjes geven aan zijn personeel. Dat deze werkkostenregeling naar 1,4 procent gaat zal iedereen merken. Een extraatje van de baas zit er vaak niet meer in komend jaar.

Nu 29 regelingen voor cadeautje van de baas

In 2010 zijn er nog 29 regelingen waarin is geregeld wat een baas aan zijn werknemer mag geven met de kerst, met oud- en nieuw en op andere dagen. Het gaat dus om extra’s bovenop het loon dat iemand verdient. Deze 29 regelingen worden dan ook vervangen door de zogeheten werkkostenregeling.

Werkkostenregeling: nog maar 1,4 procent van het loon mag besteed worden aan een extraatje

In de werkkostenregeling staat dat een werkgever nog maar 1,4 procent van het totale bedrag dat een baas als loon geeft aan zijn werkgever belastingvrij mag schenken. Wie daarboven nog iets extra’s wil doen krijgt een forse rekening gepresenteerd. Over die bedragen moet namelijk 80 procent belasting worden betaald.

Zelf kiezen in de werkkostenregeling

Binnen dat budget van 1,4 procent mag wel een eigen keuze worden gemaakt. De baas bepaalt zelf welke vergoedingen hij geeft naast het loon. Er komen zes vrijstellingen voor onder meer reis- en studiekosten en verblijfskosten. Ook de vergoedingen voor mobiele telefoon en laptop tellen niet meer in de werkkostenregeling. Wel komen de regels te vervallen voor de fiets van de zaak en de vergoedingen voor bedrijfsuitjes.

Wat valt er allemaal onder de 1,4 procent regeling?

Gemakkelijk is het niet voor werkgevers om binnen het budget van 1,4 procent allerlei extraatjes voor het personeel te kopen. Binnen de regeling vallen namelijk ondermeer:
  • Kerstpakketten
  • Bedrijfsuitjes
  • De fiets van de zaak
  • Fitnessabonnement
  • Vergoedingen voor telewerkfaciliteiten
  • Vergoedingen voor het internetabonnement thuis
  • Vergoeding voor vakliteratuur

Extraatje van de baas: er blijft weinig van over in 2011

Een baas die toch vindt dat hij zijn werknemer moet vergoeden voor het feit dat die veel thuis werkt of die toch een fiets geeft voor woon-werkverkeer mag dat blijven doen, maar moet dan bijvoorbeeld iemand zijn kerstpakket ontzeggen. Het moet namelijk uit de lengte of uit de breedte. Ook medewerkers die met kortingen bij het eigen bedrijf kunnen kopen zijn de dupe. Deze kortingen worden ook allemaal weer bij de extra’s geteld.

Personeelsuitjes: vrees voor het verdwijnen

Veel organisatoren van bedrijfsfeesten denken dat daarin het mes het eerst wordt gezet.

Kerstpakket van de baas: de 70 euro regeling vervalt

Als een baas niet veel extra’s verstrekt, kan het wel zijn dat het personeel in 2011 een extra groot kerstpakket krijgt. In 2010 is nog de regeling van kracht dat zo’n pakket niet meer dan 70 euro mag kosten, in de werkkostenregeling vervalt die limiet.

Overgangsregeling vergoedingen van de baas aan werknemer

Werkgevers mogen van de overheid overigens wel zelf weten of ze de komende drie jaar nog van de oude regels gebruik willen maken. Dit is een soort overgangsrecht. In 2014 gaat de nieuwe regeling waarschijnlijk definitief in en is er dus geen keuze meer: dan mag niet meer dan 1,4 procent van het loon worden besteed aan cadeautjes van de zaak. Veel administratiekantoren en accountants zijn momenteel druk bezig om uit te rekenen wanneer het juiste moment daar is om over te stappen op de nieuwe regeling.

Lastenverlichting van 124 miljoen euro

De nieuwe regeling voor extraatjes van het bedrijf moeten op termijn een lastenverlichting opleveren van 124 miljoen euro.

Update: de werkkostenregeling wordt later ingevoerd

De verplichte invoering van de werkkostenregeling is uitgesteld tot 1 januari 2015. Staatssecretaris Weekers van Financiën wil de werkkostenregeling vereenvoudigen en daarmee aantrekkelijker maken voor het mkb. Bedrijven kunnen dus ook volgend jaar nog kiezen of ze er wel of niet gebruik van maken.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbelaste vergoedingen voor werknemers binnen de WKROnbelaste vergoedingen voor werknemers binnen de WKRVerdwijnt het kerstpakket? Valt de fiets, telefoon of laptop van de zaak nog onder de vergoedingen die een werkgever met…
Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…
De werkkostenregeling (WKR)De werkkostenregeling (WKR)De werkkostenregeling is een manier van belasten van vergoedingen en verstrekkingen die de werkgever aan zijn werkgever…
Fiets van de zaak leasen of werkkostenregeling 2020-2021Fiets van de zaak leasen of werkkostenregeling 2020-2021Voor het woon-werkverkeer kan een werknemer een eigen fiets gebruiken, maar ook een fiets van de zaak, een leasefiets. D…

Belastingaangifte is te ingewikkeldDe meeste Nederlanders begrijpen zeer weinig van belastingen en de jaarlijks in te vullen aangifte. Eventuele beschikkin…
Fietsplan, enkele voordelen en nadelenFietsplan, enkele voordelen en nadelenDe fietsplan regeling is een regeling waarbij een werknemer via zijn werkgever kan besparen op de kosten voor een fiets.…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Belastingdienst
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-04-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.