Prijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrij

Prijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrij Tijdens grote voetbaltoernooien wordt er flink gewed in ons land. Hele bedrijven richten zich op de uitslag en de werknemers hopen er met de pot vandoor te gaan. Maar de fiscus kijkt mee en claimt haar deel als ze van het bestaan van de pool weet. Veel mensen weten niet wat ze mogen houden en of ze belasting moeten betalen als ze zelf een voetbalpool opzetten. Of als ze meedoen aan een andere voetbalpool. De regels zijn echter vrij simpel: tot 454 euro hoeft er geen kansbelasting te worden betaald. Daarboven wel.

Voetbalpool tot 454 euro: geen kansbelasting

Als een bedrijf een pool opzet waarbij het prijzengeld meer dan 454 euro bedraagt, dan moet dit worden opgegeven en moet er kansspelbelasting worden betaald. Gebeurt dit niet en komt de fiscus erachter dan moet ook nog eens een boete worden betaald, bovenop de kansspelbelasting.

Wat is een kansspel?

De Belastingdienst omschrijft een kansspel als volgt: een spel is een kansspel wanneer de prijswinnaar wordt bepaald door toeval. Hoewel iemand met verstand van voetbal de beste kansen maakt op het winnen van zo’n pool, kan het geluk ook met de dommen zijn en kan iemand ook winnen die bijna niet eens weet wat een voetbal is. Daardoor vallen voetbalpools dus onder de Wet op de Kansspelbelasting. Overigens vallen ook prijsvragen onder de kansspelen. Dit kunnen zijn:
  1. Een rebus
  2. Een slagzin
  3. Een televisiequiz

Wat valt buiten de kansspelbelasting?

Vreemd genoeg vallen speelautomaten vaak buiten de Wet op de kansspelbelasting. Ook prijsvragen waarvoor mensen een wetenschappelijke of kunstzinnige prestatie moeten leveren of verrichten zoals onderzoek vallen buiten deze kansspelbelasting.

Hoeveel kansspelbelasting moet worden betaald op prijzen?

Als een kansspel wordt georganiseerd door een persoon, stichting, bedrijf of vereniging in Nederland dan moet de organisator 29 procent kansspelbelasting inhouden als de prijs hoger is dan 454 euro. Dit geldt overigens niet alleen voor een geldprijs. Wie een andere prijs wint zoals een reis of een product, moet ook die belasting betalen als de waarde hoger is dan 454 euro.

De Kansspelbelasting omzeilen

Wie toch een pool wil opzetten, kan het best de kansspelbelasting omzeilen door ervoor te zorgen dat er niet meer dan 454 euro wordt ingelegd. Wie dat namelijk niet doet, moet een deel van het geld afdragen aan de belasting.

Hoe doe je aangifte van kansspelbelasting?

Heeft iemand een voetbalpool opgezet die toch hoger uitvalt dan die 454 euro dan moet schriftelijk een acceptgiro worden aangevraagd bij de Belastingdienst die voor die plaats geldt. De kansspelbelasting moet binnen een maand worden afgedragen nadat de prijs is uitgekeerd. Op het biljet staat een toelichting hoe de aangifte moet worden ingevuld en hoe kan worden betaald.

Administratie WK-pool

Wie aangifte doet, moet overigens ook een hele administratie bijhouden. Daarin moet ondermeer het totaal bedrag van de prijzen komen te staan, de datum waarop de prijzen worden uitgekeerd en de datum waarop belasting is betaald.

Belasting controleert niet massaal, maar houdt wk-pools wel in de gaten

Als de kansspelbelasting niet op tijd wordt betaald of helemaal niet wordt aangegeven en de belasting komt erachter dan kan de fiscus een boete opleggen. Overigens is het niet zo dat de belastingdienst alleen maar controleert op websites van bedrijven om te kijken of er ook een pool is opgezet. Toch wordt er wel gecontroleerd. Hoe de belastingdienst dat doet, houdt ze overigens geheim.

Online gokken

Voor online meedoen met gokspelen gelden dezelfde regels. Wie voor de fun online gokt en niet meer dan 454 euro wint, hoeft niets met de belastingdienst. Afhankelijk van het land waar een gokker is gevestigd gelden er andere regels. Gokkers in Nederland moeten hun winsten opgeven. In andere landen gelden er andere regels.

Betaal ik kansspelbelasting als ik een prijs win? Heeft u een prijs gewonnen die meer dan € 454 waard is, dan moet u kansspelbelasting betalen. Het belastingtarief is 29% van de waarde van de prijs. De kansspelbelasting wordt ingehouden op de prijs.

Inzet en kansbelasting

Kansbelasting hoeft overigens alleen te worden betaald over het bedrag boven de 454 euro, maar wel met aftrek van het ingelegde geld. Heeft iemand dus 1000 euro gewonnen, maar 500 euro uitgegeven dan hoeft er per saldo niets betaald te worden aan kansbelasting. Overigens moet ook over reizen of auto's kansbelasting worden betaald, tenzij dit al bij de prijs is inbegrepen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kansspelbelastingDe kansspelbelastingOver prijzen die gewonnen worden in kansspelen is in Nederland kansspelbelasting verschuldigd. De hoogte hiervan hangt a…
Online kansspel en online gokken in 2020 pas legaalOnline kansspel en online gokken in 2020 pas legaalEen online kansspel was in Nederland lange tijd niet legaal, laat staan online gokken. Vanaf 2020, na enkele jaren vertr…
Kansspelbelasting betalen over winst uit illegaal kansspelDe Belastingdienst heft kansspelbelasting over gewonnen geldbedragen en andere op geld waardeerbare objecten. Geldbedrag…
Kansspelbelasting betalen over gewonnen prijsOver gewonnen prijzen in loterijen moet u belasting betalen. Bij een geldprijs kunt u het geld gebruiken voor het betale…

Een goedkope auto uitzoeken: hoe doe je dat?Een goedkope auto uitzoeken: hoe doe je dat?Een goedkope uitzoeken. Waarom doen mensen dat niet? Daar waar mensen voor hun wasmiddel, groenten of vlees alle folders…
Middeling aanvragen bij de BelastingdienstMensen met een wisselend inkomen zouden geld kunnen besparen met middeling. Hierdoor worden de inkomsten van drie belast…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • Belastingdienst
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.