InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalen

Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalen

Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalen Hoeveel belasting en btw betaalt u over kunst en antiek in 2016 en 2017? Kunst en antiek kunnen een vermogen waard zijn, maar valt kunst en antiek in 2016 en 2017 wel onder uw vermogen in box 3 van de vermogensbelasting van de belastingdienst. Maak daarom altijd optimaal gebruik van de fiscale vrijstellingen inkomstenbelasting voor spaargeld en vermogen. De vermogensrendementsheffing is al onnodig hoog. De btw op kunst is sinds 1 oktober 2012 gelijk aan 21% (was 19%).

Belastingdienst en kunst, welk belastingtarief?

Via de belastingdienst betalen we bijna op alles wat er te verkrijgen is wel belasting. Kunst, antiek en verzamelobjecten vormen hierop nauwelijks een uitzondering, maar kennen vaak wel andere regels voor de belastingdienst. U komt de belastingdienst mogelijk op drie momenten tegen bij de belastingheffing op kunst:
  • Via de te betalen btw;
  • Bij de vermogensbelasting en vermogensrendementsheffing;
  • Bij een erfenis.

Btw betalen op kunst

De btw op kunst, antiek en een verzamelobject vallen sinds 1 januari 2011 alle onder het 19%-tarief en sinds oktober 2012 onder het 21% tarief. Voor modern werk. Een kunsthandelaar betaalt 21% over het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs. De btw moet worden betaald, wanneer deze goederen worden ingevoerd of worden verhandeld door:
  • De maker of kunstenaar.
  • Een ondernemer, die zelf de btw over de verkoop volledig aftrekt.

Geen vermogensrendementsheffing inkomstenbelasting betalen

U betaalt boven de vrijstellingen in box 3 van de inkomstenbelasting 1,2 procent vermogensrendementsheffing over het saldo van vermogen en schulden. De hoogte van de belastingvrijstelling sparen en vermogen is niet elk jaar gelijk, bovendien worden een aantal zaken normaliter niet tot uw vermogen in box 3 gerekend:
  • Een mooie wijn kelder vol dure wijn.
  • Kunst, antiek en verzamelobjecten die u in bezit heeft om er persoonlijk van te genieten.

Als u uw belaste vermogen wil verlagen, kunt u dus kunst kopen.

Kunst en antiek om van te genieten

Essentieel om niet de belastingdienst achter u aan te krijgen, is dat u betreffende kunst en antiek in bezit hebt, om er persoonlijk van te genieten. Het moet voor persoonlijk gebruik zijn en niet alleen maar in de kluis staan voor later. Zodra het handelswaar wordt, bijvoorbeeld, omdat u het later met winst wilt verkopen, wordt het een andere zaak. Ook als u het koopt als belegging, vindt u de belastingdienst op uw weg. Overigens is het aan de belastingdienst om aan te tonen, dat u de bedoeling hebt, om met u bezit geld te verdienen en winst te maken. In dat geval kan het resultaat van de belegging zelfs worden belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit geldt zeker, als kan worden aangetoond dat u met kennis van zaken kunst en antiek koopt en verkoopt. Zoals bekend is het maximale tarief in box 1 maar liefst 52%.

Erfenis en nalatenschap

De waarde van een kunstcollectie wordt wel volledig meegenomen bij de afhandeling van een erfenis en nalatenschap. Zowel naar de belastingdienst toe, als naar de erfgenamen. De waarde wordt gewaardeerd naar de waarde in het economische verkeer op het moment van overlijden van de eigenaar van de collectie.

Schenken van kunst

Wat veel gebeurt, is dat een kunstcollectie wordt geschonken aan een museum of een andere algemeen nut beogende instelling, ANBI. Een dergelijke schenking van kunst is vrij van schenkingsrecht. De ontvanger van de collectie hoeft hierover dus geen belasting te betalen.

Slot

Kunstwerken zijn helaas fiscaal belast als u belegt, erft of nieuwe kunst koopt, niet als u geniet van kunst. Dan is het geen onderdeel van uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Lees verder

© 2009 - 2017 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Hoeveel belasting moet ik betalen over een erfenis?Bij het ontvangen van een erfenis, moet u eventueel belasting betalen. Er geldt een vrijstelling voor de erfbelasting, o…
Vrij van recht erven of vrij van recht schenkenVrij van recht erven of vrij van recht schenkenOver een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval…
Erfenis van een oom of tante wordt zwaar belastEen erfenis ontvangen van een oom of tante zal zwaar belast worden vanuit de successiewet. Daarnaast geldt er slechts ee…
Belastingaangifte erfenis broer en zusBelastingaangifte erfenis broer en zusHebt u een erfenis van vrijgezelle broer of zus? Als u van een broer of zus een erfenis krijgt, moet in de meeste gevall…

Reageer op het artikel "Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 17-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Schrijf mee!