Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terug

Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terug Het bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders halen massaal hun geld terug uit België en dat is volstrekt logisch. Overigens is de hoogste spaarrente op een Nederlandse spaarrekening al snel een aantrekkelijke oplossing. Zo behaalt u een hoger rendement op uw spaargeld.

Bankgeheim

In de hele wereld staat het bankgeheim op de tocht. Wie de ontwikkelingen omtrent het bankgeheim in de wereld volgt, ziet dat er steeds minder veilige plaatsen zijn voor uw geld. De OESO, de G20, de Verenigde Staten, staatssecretaris de Jager, allemaal hebben ze hun jacht op zwart geld ingezet. En landen zijn daar gevoelig voor, omdat ze niet op een zwarte lijst terecht willen komen. Iedereen lijkt door te pakken: de Verenigde Staten met de UBS in Zwitserland, en zo verder en zo verder. Maar ook gewoon dicht bij huis: in België.

Inkeerregeling

Wie zwart geld heeft, werd in 2009 nog een worst voorgehouden via de belastingdienst en de inkeerregeling. Het werkte als volgt: wie zich vrijwillig en tijdig bij de belastingdienst meldde met zwart geld kon zonder boete gebruik maken van de inkeerregeling. Tijdig wilde zeggen nog voordat de belastingdienst of de FIOD u in de gaten hebben. Voordeel van de inkeerregeling is dat u niet de hoge boetes hoeft te betalen die met ingang van 2010 gaan gelden. Die boetes kunnen oplopen tot 300%, omdat dan een fors hogere boete voor zwart geld gaat gelden. Nadeel is dat u wel de achterstallige belastingen moet betalen inclusief de heffingsrente, maar ook dat u vele vragen moet beantwoorden.

Bankgeheim België

Het bankgeheim in België op de schop: op 24 juni 2009 werd door de Belgische onderminister Bernard Clerfayt van Financiën een nieuw belastingprotocol getekend. Met dit protocol hebben Nederland en België geregeld dat vanaf 1 januari 2010 automatisch uw bankgegevens kunnen worden uitgewisseld. Zelfs met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2008. Dit maakt vele spaarders zenuwachtig. Hoewel niemand de bedragen precies kent, hebben Nederlanders volgens het ministerie van Financiën naar schatting zeven miljard euro aan zwart geld op rekeningen in het buitenland staan. Niet alleen in België natuurlijk, maar vooral ook in Luxemburg, Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland. Ook daar staat inmiddels het bankgeheim op de tocht.

Bankgeheim Aruba en de Nederlandse Antillen

Aruba en de Nederlandse Antillen waren lange tijd een tax haven, een belastingparadijs. Maar daar is nu ook een einde aan gekomen. Niet zo raar, want de Nederlandse Antillen hielden vanaf 10 oktober 2010 op te bestaan: Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland, terwijl Curaçao en Sint Maarten de status hebben van autonome landen. Het verbaast dan ook niet dat de belastingdienst al een groot aantal Nederlanders in het oog houdt, die worden verdacht van het hebben van zwart geld bij de First Curaçao International Bank, FCIB. FCIB heeft zeker 6.000 Nederlandse rekeninghouders.

Europese spaarrichtlijn

In België betaalden Nederlanders in overeenstemming met de Europese Spaarrichtlijn netjes hun bronheffing, en dachten er dan vanaf te zijn. Maar dat zal nu snel veranderen. Wie zijn geld niet bekend maakt in Nederland, bezit voortaan zwart geld. En daarom tellen nu vele Nederlanders hun knopen. Het beste wat u kunt doen is om, zeker als het om grote bedragen gaat, goed advies in te winnen bij de hierin gespecialiseerde bureaus. Belasting ontduiken mag niet, maar belasting ontwijken weer wel en misschien is ook voor u een dergelijke oplossing te vinden.

Hoogste spaarrente

En natuurlijk kunt u daarna ervoor kiezen om uw geld tegen de hoogste spaarrente op een Nederlandse rekening te zetten. De spaarrente hier, is vaak nog hoger dan in België. Voor een actueel overzicht voor de banken met de hoogste spaarrente in Nederland verwijs ik u naar het artikel:

Slot

De druk op de zwartspaarder zal alleen maar toenemen met de huidige crisis. Of u vindt een andere fiscale constructie of u kiest voor de hoogste spaarrente. Ik wens u hierbij veel succes toe.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2022 een speerpunt van de Bel…
Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kunnen de Kaaimaneil…
Het bankgeheim in de wereld en EUHet bankgeheim in de wereld en EUHet bankgeheim staat steeds meer ter discussie in de westerse wereld. Veel landen zijn gezwicht. Ze zijn bereid het bank…
Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft in 2018 het bankgeheim volledig op. Dit hebben Zwitserland en de EU maart 2015 afgesproken. Vanaf 2018…

Uw testament herzienHeeft u een oud testament in de kast liggen? Wist u dat een testament altijd geldig blijft en niet wordt aangepast aan n…
Zorgtoeslag, de meest gestelde vragenMet de invoering van de nieuwe zorgverzekering is de goedkopere ziekenfondsverzekering komen te vervallen. Om de hogere…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.