InfoNu.nl > Financieel > Belasting > De belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IB

De belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IB

De belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IB Digitaal belastingaangifte doen in 2016 over 2015 is eenvoudiger dan ooit. De belastingdienst heeft een nieuwe service voor de belastingbetalers. Dit is de door de belastingdienst vooraf ingevulde aangifte IB. Gemakkelijk is deze hulp bij het invullen van uw belastingaangifte, maar controleer altijd goed de gegevens die de belastingdienst al voor u heeft ingevuld. Anders betaalt u wellicht te veel belasting en u bent verantwoordelijk voor de fouten in de aangifte. De digitale belastingaangifte is een snelle manier van belastingaangifte en heeft vele voordelen. Let op uw aftrekposten. Vanaf 2016 krijgt u uw belastingaangifte waarschijnlijk per mail.

Belastingdienst vult in en toch zelf belastingaangifte doen

Wie belastingaangifte doet, weet dat de aangifte IB vaak tot stress leidt. Er moeten allerlei gegevens worden opgezocht en ingevuld. Vaak ook dingen die u net even niet bij de hand hebt. Een beetje overbodig moet de Belastingdienst gedacht hebben, want veel gegevens zijn bij de Belastingdienst al bekend. In plaats van u op alles te checken kan de Belastingdienst in theorie dus al heel wat voor u invullen. Tja, als u vervolgens weer van die gegevens afwijkt, valt er natuurlijk weer wat te controleren. Zoals dit geldt voor alle gegevens die voor de Belastingdienst nieuw zijn. Maar uw persoonlijke situatie kan ook veranderd zijn, wat een anders ingevulde aangifte noodzakelijk maakt.

De vooraf ingevulde belastingaangifte IB, VIA

De Belastingdienst kan vooraf al heel wat voor u invullen. Kijkt u maar naar de volgende gegevens die bekend zijn:
 • Het burgerservicenummer en geboortedatum;
 • Uw naam, gegevens echtgenoot of fiscaal partner;
 • Uw loon, pensioen en andere uitkeringen;
 • Uw spaargeld bij banken;
 • De WOZ-waarde van uw eigen woning en het eigen woning forfait dat daar bij hoort;
 • De periode, waarin deze woning uw hoofdverblijf is of was;
 • Eventuele gegevens van andere woningen;
 • De heffingskortingen;
 • De voorlopige aanslag;
 • De teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, Zvw.

De Vooraf Ingevulde Aangifte 2016 is vanaf 1 maart 2016 beschikbaar. Wacht dus met het aangifteprogramma 2016 tot na 1 maart 2016 en lever het uiterlijk 1 mei 2016 in.

Buitenlandse belastingplichtigen

Als buitenlands belastingplichtige in Nederland moet u aangifte doen als:
 • U een aangiftebrief hebt ontvangen.
 • Een 'C-biljet hebt ontvangen.
 • Geen aangiftebrief of C-biljet hebt ontvangen, maar wel inkomsten uit Nederland had waarover u meer dan 43 belasting moet betalen.
 • Geen aangiftebrief of C-biljet hebt ontvangen, maar wel in aanmerking denkt te komen voor een teruggaaf die hoger is dan 14.

Digitale aangifte inkomstenbelasting 2015 en 2016, controleer uw gegevens goed

Punt is wel dat u alleen van deze mogelijkheid gebruik kunt maken als u digitale aangifte van uw belastingen doet. Voor de ingevulde aangifte 2016 moet u bovendien wachten tot 1 maart 2016. De Belastingdienst heeft dan alle bovengenoemde gegevens binnen. Als u het digitale programma wilt gebruiken, moet u vooraf aanvinken dat u dat wilt doen inclusief de door de Belastingdienst vooraf ingevulde gegevens. De vooraf ingevulde aangifte gaat in het jargon van de Belastingdienst als VIA door het leven. Zonder deze gegevens is het programma al vanaf 1 januari beschikbaar.

Voordelen digitale belastingaangifte 2015 en 2016

De digitale belastingaangifte heeft meerdere voordelen:
 • Zoals eerder aangegeven zijn allerlei gegevens al ingevuld.
 • Er is vaak meer ruimte voor uw gegevens. Zeker bij fiscale partners met meerdere huizen is dat een groot voordeel.
 • Het programma berekent hoe u het beste uw aftrekposten onderling kunt verdelen.

U hebt wel beiden een digid-inlogcode nodig. Wie in het buitenland digitaal belastingaangifte doet kan de belastingdienst om een elektronische handtekening vragen.

Foute gegevens belastingaangifte

En wat als sommige gegevens niet juist of onvolledig zijn ingevuld door de Belastingdienst? Welnu, u moet die gegevens controleren en u bent volgens de wet ook verantwoordelijk voor de uiteindelijk ingestuurde belastingaangifte en de juistheid daarvan. Het is een service van de Belastingdienst en niet meer dan dat.

Papieren belastingaangifte

U kunt dus digitaal belastingaangifte doen, met al dan niet de vooraf ingevulde gegevens, maar ook gewoon traditioneel gebruik maken van het papieren aangiftebiljet. Voor 1 mei, tenzij u uitstel aanvraagt en krijgt. Bovendien start de Belastingdienst nu met de VIA bij de particulieren en zullen ook de ondernemers op een later moment volgen.

Hulp bij de belastingaangifte 2015 en 2016

Een hulp bij uw belastingaangifte is natuurlijk superhandig. De belastingdienst helpt via de vooraf ingevulde aangifte, u kunt deskundige hulp inschakelen of zoals u nu doet via het internet. Maar check alles goed voordat u het instuurt.

Slot

Wie sneller zijn geld terug wil krijgen van de Belastingdienst, kan beter zijn gegevens zelf invullen en zo digitaal zijn belastingaangifte doen. Dan hoeft u namelijk niet met de aangifte op de belastingdienst te wachten. De mogelijkheid van digitale aangifte is er ook voor de voorlopige aanslag 2016 inkomstenbelasting, de teruggave.

Lees verder

© 2009 - 2016 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
HULP invullen Belastingbiljet.
Gerelateerde artikelen
DigiD machtiging belastingaangifte 2016 inkomstenbelastingDigiD machtiging belastingaangifte 2016 inkomstenbelastingGaat u ook digitaal belastingaangifte dit voorjaar 2016 over het jaar 2015? Sinds de belastingaangifte 2010 kunt u met D…
Belastingaangifte welke biljetten zijn er?Belastingaangifte welke biljetten zijn er?Tegenwoordig doet vrijwel iedereen digitaal aangifte. Nog steeds wordt de verschillende soorten van aangiftes onderverde…
Belastingaangifte doen 2011Belastingaangifte doen 2011Voor veel mensen is belastingaangifte doen een struikelblok en een tijdrovende bezigheid. Wie moet belastingaangifte doe…
Belastingaangifte: de Belastingdienst vult al inBelastingaangifte: de Belastingdienst vult al inDe Belastingdienst heeft het doen van belastingaangiften veranderd. Het gevolg is dat de meeste mensen hun aangifte zelf…
Wie moet belastingaangifte doenWie moet belastingaangifte doenWie geen uitstel van de belastingdienst heeft gekregen, moet de belastingaangifte inkomstenbelasting 2014 doen voor 5 me…

Reageer op het artikel "De belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IB"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Dick de Wolf, 04-03-2016 16:09 #7
Kan het voor ingevulde formulier van mij en mijn vrouw niet gebruiken.
Krijg mededeling dat de schuld niet kan worden aangewezen aan een persoon?
Had het zelfde probleem ook vorig jaar.
Ik vul samen met met mijn vrouw de belasting in.

Rara? Reactie infoteur, 05-03-2016
Beste Dick de Wolf,
Als het goed is, kunt u de vooraf ingevulde gegevens zelf aanpassen, zodat die belastingaangifte wel bruikbaar is. Kennelijk heeft de Belastingdienst op dit punt dezelfde gegevens gebruikt als vorig jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jack van der Weegen, 28-04-2015 12:09 #6
Ik woon in Portugal en ben binnenlands belastingplichtig AOW en pensioen ABP en heb geen C biljet ontvangen maar kan deze ook nergens downloaden, moet ik deze dan zelf aanvragen? of gewoon afwachten? Vorig jaar een M formulier ingevuld. Reactie infoteur, 28-04-2015
Beste Jack van der Weegen,
Het M-formulier is er wanneer u een deel van het jaar in Nederland hebt gewoond. Dan zou nu voor u het C-formulier 2014 gelden. Dit formulier kunt u telefonisch aanvragen (+31 555 385 385).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Klijnsma, 31-03-2015 13:46 #5
Mijn vrouw is overleden en ik heb de crematie uit eigen zak betaald, waar kan ik dat op een vooraf ingevuld belasting formulier invullen? gaarne advies.

mvgr. A.Klijnsma Reactie infoteur, 01-04-2015
Beste A. Klijnsma,
De kosten van een crematie zijn aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting en niet bij de belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 13-08-2014 19:59 #4
Ik heb een gewetensvraag. Ik woon nu 10 jaar in de Dominicaanse Republiek, ben buitenlands belastingplichtig en heb mijn laatste belastingaangifte gedaan in 2007. Ik krijg wachtgeld (ex-beroepsmilitair) vanuit Nederland. Ben ik nu een belastingontduiker en zo ja wat zijn de consequenties? Reactie infoteur, 14-08-2014
Beste Hans,
Ik ga er vanuit dat uw wachtgeld netto is en er al belasting en premies zijn ingehouden. Als u daarmee voldoende betaald hebt en geen verzoek van de Belastingdienst hebt gekregen om aangifte te doen, bent u in Nederland geen belastingontduiker:

http://financieel.infonu.nl/belasting/33658-wie-moet-belastingaangifte-doen.html

Overigens kan in de Dominicaanse Republiek zelf e.e.a. anders liggen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. van Dijk, 19-03-2014 16:04 #3
Ik wil aangifte doen maar onze aangifte is helemaal leeg. Ik moet zelf alles invullen. Komt dit omdat de afgelopen jaren onze aangifte is gedaan door een belastingconsulent? Of heeft het te maken met een fout bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 20-03-2014
Beste T. van Dijk,
Beide is mogelijk. Helpt opnieuw downloaden u niet verder, waarbij u als u het programma opent wordt gevraagd voor wie de aangifte is en waarna u uw gegevens kunt ophalen? Zo niet, dan zijn die helaas niet beschikbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. A. de Mol, 16-03-2014 21:32 #2
Hoe krijg ik nou het ingevulde belastingaangiftebiljet op mijn computer?
Vr.bedankt voor uw uitleg. Reactie infoteur, 17-03-2014
Beste J. A. de Mol,
Als u het aangifteprogramma op uw computer zet en opstart is de eerste vraag voor wie u de belastingaangifte invult, waarna de mogelijkheid volgt (als de aangifte voor u is) om uw gegevens te downloaden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. vd Linde, 07-03-2012 16:50 #1
Ik heb netjes gewacht tot 1 maart om het ingevulde belastingformulier te kunnen downloaden,
maar helaas. De mogelijkheid om dat te doen staat natuurlijk wel ergens, maar is moeilijk te vinden.
Ik zie het tenminste niet. Wel duidelijk wordt uitgelegd wat het allemaal inhoudt met zelfs uitgebreide waarschuwingen om het goed na te kijken, maar waar zie ik de link.
Vast ergens verstopt.
Met vriendelijke groet
H.v.d.Linde Reactie infoteur, 07-03-2012
Beste H. vd Linde,
Kijkt u voor Windows eens naar: http://tinyurl.com/7hfazye

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Inkomstenbelasting 2015
Reacties: 7
Schrijf mee!