Betaal je meer belasting over een tweede baan of bijbaan?

Betaal je meer belasting over een tweede baan of bijbaan? Als je een tweede baan of bijbaan hebt waarbij je bruto hetzelfde verdient als je primaire andere baan, dan blijkt het netto salaris van je tweede baan of bijbaan meestal toch een heel stuk lager. Verdien je bruto minder dan bij je andere baan, dan is het verschil meestal lastiger te zien, maar duidelijk is wel dat je vergeleken met je andere baan minder overhoudt. Hoe komt dat en hoe zit het precies met de belasting over een tweede baan of bijbaan? Veel mensen vragen zich af of het nog wel lonend is om überhaupt een tweede baan of bijbaan te nemen, omdat er blijkbaar zo veel belasting op ingehouden wordt.

Tweede baan niet zwaarder belast dan andere baan

Ook al lijkt het alsof je meer belasting betaalt over je tweede baan, je wordt niet benadeeld door de Belastingdienst en betaalt niet meer belasting dan een ander die met één baan hetzelfde jaarsalaris verdient als jij met twee banen. Je nettosalaris voor je tweede baan is wel lager, maar dat komt (meestal) niet doordat er meer belasting ingehouden wordt. Het verschil heeft vooral te maken met de heffingskortingen, die je op slechts één van je banen door je werkgever mag laten toepassen. Bij de werkgever waar je de heffingskortingen laat toepassen houd je netto het meest over.

Heffingskortingen

Je hebt recht op heffingskortingen over het eerste deel van je inkomen. Dat zijn kortingen op de inkomensbelasting en de premie volksverzekering. Iedereen heeft recht op algemene heffingskorting, maar afhankelijk van je persoonlijke situatie bestaan er verschillende soorten heffingskortingen, zoals voor ouderen of mensen met een handicap. De hoogte van de heffingskorting is daarnaast ook afhankelijk van je leeftijd. Ben je jonger dan de leeftijd waarop je recht hebt op AOW (Algemene Ouderdoms Wet), dan krijg je meer heffingskorting. Aan de andere kant betalen mensen die de AOW-leeftijd al bereikt hebben wel minder inkomstenbelasting in de eerste en tweede belastingschijf.

Naast de algemene heffingskorting heb je ook recht op arbeidskorting als je werknemer bent, of winst uit eigen onderneming hebt. De hoogte van de arbeidskorting hangt af van je leeftijd en inkomen. Al met al zorgen de heffingskortingen en de arbeidskorting er voor dat je nettoloon van je primaire baan hoger is dan die van je tweede baan.

Wanneer betaal je wel meer belasting over een tweede baan of bijbaan?

Het Nederlandse belastingstelsel is progressief en is verdeeld in twee schijven met verschillende belastingpercentages. Over het eerste deel van je salaris zit je in de eerste schijf, totdat het drempelbedrag van de tweede schijf bereikt wordt. Over dat deel van je bruto salaris betaal je dan het belastingpercentage van de tweede schijf. Als je door je tweede baan of bijbaan meer gaat verdienen en je in de tweede belastingschijf komt, dan kan het dus zo zijn dat je meer belasting betaalt, vergeleken met je andere (eerste) baan.

Naheffing van de Belastingdienst bij tweede baan

De hierboven besproken algemene heffingskorting en arbeidskorting worden automatisch door je werkgever verrekend op de loonstrook. Als je nog een andere of tweede baan hebt, dan kan het zijn dat deze werkgever ook de algemene heffingskorting en de arbeidskorting toepast, terwijl je andere werkgever dit ook doet en je er eigenlijk maar één keer recht op hebt. Zo kan het voorkomen dat je al dan niet per ongeluk te weinig belasting betaalt en bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting geconfronteerd wordt met een naheffing.

Meer belasting betalen doordat hoger jaarinkomen voor een deel in de hogere belastingschijf valt

Wanneer je door het extra verdiende geld met je tweede baan in de hogere belastingschijf terechtkomt, kan het zijn dat je tweede werkgever te weinig belasting inhoudt, omdat zij denken dat je met jouw inkomen niet boven een bepaalde grens uitkomt. Je kunt dit voorkomen door slechts bij één werkgever op de loonbelastingverklaring in te vullen dat je de heffingskorting wilt laten toepassen. Bedenk dat als je toch een naheffing moet betalen, je niet ten onrechte meer of te veel belasting betaalt. Je hebt immers ook meer jaarinkomen gehad met twee banen. Had je hetzelfde inkomen verdiend met één baan, dan had je net zoveel belasting betaald, je wordt niet ‘dubbel belast’, maar hebt wel kans dat je een eventuele naheffing moet betalen bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
© 2016 - 2024 Smw101, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingEen vaak gehoorde klacht van mensen met een tweede baan, bijbaan of bijverdiensten is dat ze zoveel belasting moeten bet…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Belasting over bijbaan en overwerkBelasting over bijbaan en overwerkVeel mensen denken dat over een bijbaan en overwerk extra belasting wordt geheven, maar dit is onjuist. Het verschil zit…
Belastingvrij verdienen 2019, 2020 en 2021Belastingvrij verdienen 2019, 2020 en 2021Meer belastingvrij verdienen wordt mogelijk in 2019, 2020 en 2021 doordat een aantal heffingskortingen omhoog gaat en he…

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2021Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2021In 2021 zijn niet alle zorgkosten fiscaal aftrekbaar, welke nog wel en hoe berekent u die aftrek? Voor velen zijn de spe…
Wanneer geen inkomstenbelasting verschuldigd: vijf situatiesWanneer geen inkomstenbelasting verschuldigd: vijf situatiesNiet elke euro die je ontvangt wordt in Nederland belast. De meeste mensen zijn zich hiervan bewust: wanneer iemand bijv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.belastingdienst.nl
Smw101 (8 artikelen)
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.