Bouwkavel kopen: wat betekent dat fiscaal?

Bouwkavel kopen: wat betekent dat fiscaal? Wat zijn de fiscale gevolgen van het kopen van een bouwkavel in 2023? Kunt u de hypotheekrente aftrekken, betaalt u hierover inkomstenbelasting? Moet u over een bouwkavel onroerend goed belasting betalen en zo ja over welke WOZ-waarde dan? Kopen of erfpacht, btw of overdrachtsbelasting? Er komt heel wat kijken bij het kopen van bouwkavel. Wat speelt hier fiscaal allemaal? Een aantal vragen over het kopen van een woonkavel op een rij.

Wat is een bouwkavel?

Een bouwkavel is een stuk grond waarop volgens het bestemmingsplan gebouwd mag worden. Het kan daarbij gaan om een woning, maar ook een bedrijfspand. Gemeenten verkopen deze bouwgrond met als doel dat de eigenaar er ook echt op gaat bouwen. Sinds de crisis op de woningmarkt zijn de prijzen van bouwgrond in veel gevallen omhoog gegaan. Voor wie een nieuwe woning wil bouwen kan bouwgrond kopen een aantrekkelijk alternatief zijn voor het kopen van een al bestaande woning, want woningen zijn zeer sterk in prijs gestegen. Bouwkavel en woonkavel worden door elkaar gebruikt.

Betaal ik btw of overdrachtsbelasting over een bouwkavel?

Bouwgrond kost u 6% overdrachtsbelasting, maar in plaats hiervan kan ook 21% aan btw in rekening worden gebracht. Hoe zit dat, want dat is financieel gezien een groot verschil? Bepalend voor het belastingtarief is of uw bouwkavel een bouwterrein is. En hiervan is volgens de Hoge Raad sprake als op het moment van de levering van de grond deze ook daadwerkelijk bestemd is om hierop te bouwen of als de kavel met die intentie wordt gekocht. Wilt u een woning bouwen, dan moet u dus rekening houden met 21% extra aan btw. Vraag de gemeente hier naar.

Wat is de WOZ-waarde van de bouwkavel?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw bouwkavel. Als de grond onbebouwd is, gaat het alleen om de waarde van de grond. Als er een plan is voor bebouwing, wordt ook de waarde van de bebouwing gewaardeerd. De totale WOZ-waarde in een jaar is dan gelijk aan de waarde van de grond plus het het percentage van de bebouwing die gereed is. Dus als de woning exclusief grond 300.000 euro waard is en in een jaar is 30% van de nieuwbouwwoning af, dan telt u dat jaar bij de grondwaarde nog eens 90.000 euro op.

Betaal ik onroerend goed belasting over een bouwkavel?

Ja u betaalt onroerend goed belasting over een bouwkavel. Ook eigenaren van bouwgrond krijgen immers een gemeentelijke heffing. Zolang nog niet met de bouw is gestart, betaalt u over de waarde van de bouwkavel het percentage onroerend goed belasting OZB voor niet-woningen. Dit verandert in de gemeentelijke belasting voor woningen zodra het bouwsel er staat en er sprake is van een woonbestemming.

Bouwgrond fiscaal: gevolgen voor de inkomstenbelasting

Als u een kavel financiert met een hypotheek is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar als binnen uiterlijk drie jaar na verwerving van de grond de woning is voltooid. Nu een kavel kopen, financieren met een hypotheek en na een jaar onbebouwd doorverkopen betekent dus dat u geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Natuurlijk moet de hypotheek ook aan de nieuwe eisen van een hypotheek voldoen waarvan de belangrijkste eis is dat u maandelijks een deel van de lening aflost.

Conclusie bouwkavel kopen in 2023

Het kan aantrekkelijk zijn om een bouwkavel te kopen en uw eigen woning hierop te laten bouwen. Zeker als een gemeente de grondprijzen heeft verlaagd. Bekijk vooraf goed wat de totale prijs van bouwkavel en bebouwing gaan worden, hoe u het geheel kunt financieren en wat voor u de fiscale gevolgen zijn. Win hierover altijd voldoende advies in en val niet direct voor alleen de mooie locatie. Overigens zijn er voldoende gemeenten die de grond in erfpacht uitgeven met daarbij de mogelijkheid om pas op een later moment zelf eigenaar te worden van de grond.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijziging erfpacht woning betekent nieuwe hypotheekakteWijziging erfpacht woning betekent nieuwe hypotheekakteIn een aantal gemeenten is er in 2021 en 2022 een wijziging van het erfpachtstelsel gaande, ook in Amsterdam. Tot 2020 k…
Een woning kopen met erfpachtEen woning kopen met erfpachtErfpacht: het huren van grond die bij een woning hoort. Een woning kopen met erfpacht heeft zijn voor-en zijn nadelen. E…
Erfpacht en de Wet Hillen als aftrekpost eigenwoningschuldErfpacht en de Wet Hillen als aftrekpost eigenwoningschuldWat is aftrekbaar? Wie in 2022 of 2023 weinig hypotheek op zijn huis heeft, kan met de aangepaste Wet Hillen zijn hypoth…
Welke hypotheekkosten zijn fiscaal aftrekbaar?U heeft een koophuis, of bent van plan er een te kopen. Dan is het handig te weten wat u allemaal kunt aftrekken van de…

België zette Luxemburg op zwarte lijst belastingparadijzennieuws uitgelichtBelgië zette Luxemburg op zwarte lijst belastingparadijzenHet was België menens. Het land plaatste buurland Luxemburg in 2015 officieel op de zwarte lijst van belastingparadijzen…
Marginaal belastingtarief vermogen naar 135 procent in 2021Marginaal belastingtarief vermogen naar 135 procent in 2021Als u een tweede woning hebt of ander vermogen, kan het zo zijn dat u in 2020 en 2021 juist meer vermogensbelasting gaat…
Reacties

Hylke, 29-11-2020
Op de kavel van mijn buren stond een huis dat is afgebrand. Het hele huis is weggehaald en de kavel is dus nu leeg. Als ik dit kavel koop betaal ik dan 21% btw of 6% overdrachtsbelasting? Reactie infoteur, 04-12-2020
Beste Hylke,
Als na de sloop het terrein aangemerkt kan worden als bouwterrein, dan is de grond belast met 21% BTW.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan, 27-02-2020
Wij staan op het punt om een kavel te kopen, op dit kavel staat een grote schuur met garage van ongeveer 140 vierkante meter.
Naast deze schuur willen wij een vrijstaande woning bouwen. De complete schuur willen wij graag behouden.
De gemeente vraagt daarnaast ook nog exploitatiekosten van ruim 60.000, dit bedrag komt dus bij de kosten van het kavel
Nu de vraag:
Welk tarief moeten wij nu betalen voor overdrachtsbelasting de 2% of 6% misschien de 21%
En over welk bedrag wordt deze heffing berekend, alleen kavel?
Of kavel plus exploitatiekosten? Reactie infoteur, 01-03-2020
Beste Johan,
Er is onderscheid tussen de opstal (wat op de grond staat) en de grond zelf. Als de opstal niet de bestemming woning heeft, bedraagt daarop de overdrachtsbelasting 6%, maar betaalt u daarover geen btw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjaak, 20-02-2020
Ik heb samen met een familielid een stuk agrarische grond, gemeente heeft toestemming gegeven deze te bebouwen met 1 woning, ik wil de woning gaan bouwen en gaan bewonen en mijn familielid de helft van de waarde van de bouwkavel betalen moet ik over dat bedrag 21% btw betalen of overdrachtsbelasting? Reactie infoteur, 22-02-2020
Beste Sjaak,
Dat hangt ervan af of de grond op moment van levering bouwgrond was (dan geen btw) en om welk deel van de grond het gaat. Over het deel dat op moment van levering geen bouwgrond is, betaalt u 21% btw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elsky, 30-10-2019
Ik ben woonachtig in het buitenland en wil een bouwkavel kopen in Nederland. Op welk moment ziet de Belastingdienst dit als “woonachtig in/re-emigratie naar Nederland” met alle daarbijbehorende fiscale verplichtingen? Ik zal tenminste tot einde oplevering woonachtig blijven in het buitenland. Veel dank!
Elsky Reactie infoteur, 01-11-2019
Beste Elsky,
U mag op zich grond kopen, ook als helemaal niet van plan bent om in Nederland te gaan wonen. U bent officieel pas woonachtig in Nederland, als u hier op een adres bent ingeschreven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 24-09-2019
Wij hebben een kavel op het oog. Er staat nu een grote loods op. Inpandig is er een woning gemaakt. De schuur incl. de woning wordt gesloopt door de verkoper. Op de plaats mag een nieuwe woning gebouwd worden binnen het woonblok. Wat betaal ik voor overdrachtsbelasting?

groeten henk Reactie infoteur, 28-09-2019
Beste Henk,
U betaalt 6% overdrachtsbelasting voor de bouwgrond. Voor de opstal zal een deel 6% en een deel (woning) 2% zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 15-07-2019
Hoe zit het wanneer je een perceel met bouwvergunning van de buurman koopt?
Betaal je er dan 6% overdrachtsbelasting over of 21% belasting? Ik kan geen duidelijk antwoord hierop vinden… Reactie infoteur, 16-07-2019
Beste Sandra,
Gaat het om bebouwde grond en worden de gebouwen erop gesloopt, dan hebt u te maken met 6% overdrachtsbelasting. Had de opstal een woonbestemming, dan kan dit zelfs 2% zijn. Gaat het om een bouwterrein (grond dat is gekocht met de bestemming om te bouwen), dan betaalt u 21% btw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Odet, 11-07-2019
Hoe zit t met de woz van een kavel die in het nieuwe bestemmingsplan als bouwgrond is beschreven maar de gemeente doet jaren moeilijk en heeft nog geen vergunning verlengd om er iets op te bouwen. De gemeente heeft de WOZ waarde verhoogd naar bouwgrond en betaal jaren de volle mep qua gemeentelijke belastingen en ook in box 3, maar heb nog steeds geen vergunning om er iets op te zetten. Reactie infoteur, 14-07-2019
Beste Odet,
Als de gemeente een kavel kwalificeert als bouwgrond, wordt deze ook als zodanig gewaardeerd. Als u permanent geen toestemming hebt om erop te bouwen, is het geen bouwgrond. Als u nog geen toestemming hebt om erop te bouwen omdat de vergunning nog niet rond is, kan het nog steeds om bouwgrond gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Machiel, 03-04-2019
Hoe zit het wanneer ik nu een bouwkavel eerst aankoop uit eigen geld omdat mijn optie verloopt. Vervolgens ga ik over 5 maanden de hypotheek regelen voor de bouw van de woning. Kan ik dan het geld - dat ik heb voorgeschoten voor de aankoop van de grond - weer opnemen in de hypotheek en is de rente daarover dan aftrekbaar? Reactie infoteur, 04-04-2019
Beste Machiel,
Als u een bouwkavel koopt met eigen geld en daarna de aankoop (her)financiert met een hypotheek, is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Christian, 08-03-2019
Hoe zit het als je de belastingaangifte doet over 2018 nadat je in dit jaar een bouwkavel hebt gekocht maar nog niet bent begonnen met het bouwen? Krijg je dan nog iets terug?

Vriendelijke Groet Reactie infoteur, 11-03-2019
Beste Christian,
Als de bouwkavel is gefinancierd, kan bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrekbaar zijn:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/13767-alle-aftrekbare-kosten-eigen-woning-2018-en-2019.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.