De overdrachtsbelasting, een alternatief uitgewerkt

De overdrachtsbelasting, een alternatief uitgewerkt Wie een nieuw huis kocht, betaalde tot voor kort 6% overdrachtsbelasting. Daarmee is de overdrachtsbelasting een belemmering voor mensen die willen of moeten verhuizen. Gelukkig worden ook alternatieven uitgedacht. Overigens ziet het ernaar uit dat het kabinet de overdrachtsbelasting met terugwerkende kracht per 15 juni 2011 meer dan halveert naar 2%. Zo is op 1 juli 2011 inmiddels besloten.

De overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting levert de Belastingdienst jaarlijks grofweg 3,5 miljard euro aan belastingen op. Voor nieuwe eigenaar bewoners is de overdrachtsbelasting een strafkorting die de mobiliteit op de arbeidsmarkt. De overdrachtsbelasting moet omlaag en liefst zo snel mogelijk. Voor het Rijk is de overdrachtsbelasting een welkome melkkoe, waar de Belastingdienst met zijn tarieven voor het eigen huis niet graag afstand van doet. Gelukkig is op 1 juli 2011 besloten om de overdrachtsbelasting te verlagen naar 2% voor de periode van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012.

Zes maanden termijn is in 2011 een twaalf maanden termijn geworden

Wie binnen 12 maanden zijn nieuwe huis weer verkoopt, kan wanneer bovendien het transport bij de notaris binnen de 12 maanden verloopt, de betaalde overdrachtsbelasting terug krijgen. Informeer daarvoor uzelf vooraf goed bij de notaris. Ook commerciële partijen maken vaak van de zes maanden termijn gebruik. Soms worden huizen met flinke winsten meermalen op één dag doorverkocht, waarbij uiteindelijk alleen de laatste koper in de keten met de overdrachtsbelasting blijft zitten.

ChristenUnie

Onlangs werd ik in een reactie op de overdrachtsbelasting hoeveel moet u betalen benaderd door de heer Tadema. Hij laat weten dat zijn partij aan het nadenken is over een alternatief voor de huidige inkomstenbelasting. Hoewel nog een discussiestuk is het interessant om bij het voorstel stil te staan.

Alternatief voor de overdrachtsbelasting

Het geopperde alternatief houdt in essentie in:
  • de verkoper betaalt voortaan de nieuwe belasting over de meerwaarde van zijn huis. De meerwaarde is het verschil tussen de aankoopwaarde en de verkoopwaarde van het huis.
  • De belasting over de meerwaarde kent een schijventarief, waarbij het tarief afhankelijk is van de tijd tussen aankoop en verkoop van het huis. Wie binnen één jaar zijn huis doorverkoopt betaalt 50% over de meerwaarde. Na twee jaar is dat 40%, na drie 30%, na vier 20%, na vijf jaar 10% en daarna 5%.

Reactie op het voorstel

Het is een interessant voorstel. Commerciële partijen zullen minder geneigd zijn om een pand meermalen in korte tijd door te verkopen, om alleen maar de prijs op te drijven. Als daardoor de belastingafdracht voor commerciële partijen groter wordt, zou in principe de belastingafdracht door particulieren door een juiste tariefstelling kunnen dalen. Er zijn echter ook wat principiële vraagpunten. Ik noem er een paar:
  • Waarom moet nu plots de verkoper voor de overdrachtsbelasting opdraaien? Een algehele verlaging van de bestaande overdrachtsbelasting lijkt veel rechtvaardiger,
  • Wie in het nieuwe systeem voor het eerst een huis koopt, bijvoorbeeld een starter op de huizenmarkt, is goedkoper uit, maar wie de markt verlaat, juist duurder. Zo zal een oudere die moet verhuizen naar een tehuis, of liever gaat huren, veel meer kwijt zijn dan bij de huidige overdrachtsbelasting,
  • Het is de vraag of een nieuwe overdrachtsbelasting niet prijsopdrijvend zal werken. Een verkoper zal de nieuwe heffing zeker willen terugverdienen,
  • Bij gematigde prijsstijgingen zal de nieuwe heffing lager kunnen uitvallen dan 6%. Bij forse stijgingen, bijvoorbeeld bij verkoop in het eerste jaar met een meerwaarde van 20%, niet,
  • De drang om meerwaarde te kweken zal kunnen afnemen. Goedkoop kopen en vervolgens na een grondige renovatie verkopen, wordt met de nieuwe heffing namelijk afgestraft.

Slot

Het voorstel zal de minister van Financiën misschien niet eens zo slecht uitkomen. Het zou wel eens meer kunnen opleveren dan de huidige overdrachtsbelasting. Voor commerciële partijen zal het niet goed uitkomen. De particulier heeft er voor- of nadeel van. Dat hangt van meerdere factoren af. Is hij een nieuwe betreder van de markt of niet? En wat is de stijging van de waarde van het huis geweest? Veel eenvoudiger wordt het, wanneer de huidige tarieven worden verlaagd, liefst tot nul. En als men wil dat ook de commerciële partijen meer afdragen, kan ook gewoonweg worden gesleuteld aan de zes maanden termijn. Kortom, het gepresenteerde voorstel intrigeert me wel, en het is goed dat er over wordt nagedacht, maar ik ben er nog niet van overtuigd dat dit de juiste weg is.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overdrachtsbelasting blijvend op 2 procentOverdrachtsbelasting blijvend op 2 procentIn 2012 is besloten om de overdrachtsbelasting op twee procent te laten. In juni 2011 was de overdrachtsbelasting tijdel…
Wat is overdrachtsbelasting?Wat is overdrachtsbelasting?Bij het kopen van een bestaande woning, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. De belasting wordt geheven over de koo…
Geen overdrachtsbelasting bij verkoop huis binnen drie jaarGeen overdrachtsbelasting bij verkoop huis binnen drie jaarSinds 1 september 2012 is er geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd bij het doorverkopen van een huis binnen een pe…
Overdrachtsbelasting 2020 ook 2%, in 2021 voor starters 0Overdrachtsbelasting 2020 ook 2%, in 2021 voor starters 0De overdrachtsbelasting is permanent verlaagd naar 2% voor particuliere woningen en wordt voor starters in 2021 gelijk a…

Belastingaangifte 2020 - spaargeld en ander vermogenBelastingaangifte 2020 - spaargeld en ander vermogenBij de belastingaangifte inkomstenbelasting 2020 in 2021 let de Belastingdienst goed op het opgegeven spaargeld en vermo…
Student en geld terug van de belasting over 2019?Student en geld terug van de belasting over 2019?Verwacht je geld terug te kunnen krijgen van de belasting over het kalenderjaar 2019? Wanneer je dit jaar een bijbaantje…
Reactie

Toine, 11-09-2008
Wat een onzin verhaal, een commercieel vastgoed bedrijf wat een onroerendezaak aankoop voor doorverkoop betaald ook gewoon belsating en zelfs in een eenmans zaak is dit 52 % van de winst terwijl deze ondernemer zijn geld investeerd alle risico's loopt en alle inspanningen moet verzorgen om weer binnen 6 maanden zijn betaalde overdrachtsbelasting terrug te krijgen. Uiteindelijk houdt deze ondernemer slechts 48 % van de gemaakte verkoop winst door zijn inspanningen over terwijl vadertje staat zonder inspanningen 52 % van deze winst incasseerd!

Wist u wel dat door dat er opkopers van onroerendegoederen bestaan heel veel ellende wordt voorkomen doordat mensen niet helemaal financieel geplet worden bij een executieveiling en met de restschulden blijven zitten!
Als deze groep opkopers van onroerende zaken weg zouden vallen, dan is het leed niet meer te overzien en zal er spoedig een veelvoud van openbare veilingen zijn van onroerendgoed! Met alle gevolgen van dien!

Overdrachtsbelasting:
De overheid heeft verzuimt bij de omrekening van euro naar de gulden om de overdrachtbelasting ook netjes zo als dat had gehoord terug te rekenen. 6 % van guldens = namelijk veeeeeeeeeeel minder als 6 % van euros Snap JE!

Verpaupering:
Waarom ontstond er ineens meer verpaupering van de het onroerendgoed, gewoonweg om dat men niet meer wilde kon investeren omdat er iemand op het iedee kwam om de onderhoudsaftrek op onroerendgoed te gaan schrappen gevolg, men ging gewoonweg minder onderhoud plegen om dat de aftrek ineens wegviel en men 100 % van de kosten ineens zelf moets gaan betalen, gevolg men ging liever aan de binnenkant opknappen dan aan de buitenkant en de overheid kan nu vele miljoenen betalen om de wijken alsnog te gaan laten opknappen.

Verhuur:
Evenzo voor de verhuur de aftrek van de tweede woning werd geschrapt… gevolg de huurwoningen cq huurprijzen gingen drastisch omhoog tja het komt uit de lengte of de breedte… nu kan niemand meer een goedkope huurwoning krijgen een particulier met tweede woning heeft geen rente aftrek meer en bij een waarde van?. 200.000,- tegen een rente van 6 % betaal je dus gewoon NETTO 12.000,- eurp per jaar ofwel 1000 eurp per maand!
En daarom zijn de huurwoningen dus particulier niet meer betaalbaar!

Eerst denken en rekenen en dan pas doen! Reactie infoteur, 12-09-2008
Beste Toine,
1.Dit artikel is een reactie op een voorstel van de heer Tadema van de Christen Unie. Het is niet mijn voorstel of zo!
2. Met doorverkoop wordt gedoeld op een zodanig snelle doorverkoop dat de overdrachtbelasting niet betaald hoeft te worden, nog los van eventueel gemaakte winst bij doorverkoop. En natuurlijk betaal je in ons land, bij winst, een winstbelasting, ook al vindt iedere ondernemer die te hoog.
3. De overdrachtsbelasting wordt berekend over de verkoopwaarde van een pand, en dan maakt het niet uit in welke valuta je rekent. 6% is 6%, of je nou in euro's rekent, guldens of dollars.
4. Er zijn alternatieven, zoals die van Mark Rutte van de VVD, die pleit voor een verlaging van de overdrachtsbelasting. Maar dan een echte, waarbij niet andere lasten tegelijkertijd worden verhoogd, of aftrekposten worden geschrapt. Maar of dat gaat lukken…
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.