Toeslag terugbetalen - voorkom vervelende verassingen

Toeslag terugbetalen - voorkom vervelende verassingen Het komt als een nare verassing: een brief van de Belastingdienst waarin staat dat u een groot bedrag aan ontvangen toeslag moet terugbetalen. Dat kan soms oplopen tot een terugbetaling van duizenden euro's. Maar waar komt die terugbetaling opeens vandaan? En hoe voorkomt u dat u volgend jaar weer zo'n terugvordering ontvangt?

Toeslagen in Nederland

In Nederland bestaat een systeem van een aantal toeslagen. We kennen op dit moment (2014) de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en ook het kindgebonden budget wordt bij de toeslagen gerekend. Deze toeslagen moeten de kosten van respectievelijk de zorgverzekering, huurwoning, kinderopvang en het levensonderhoud van kinderen dragelijker maken voor mensen met een lager inkomen.

Toeslagen aanvragen

Met uitzondering van het kindgebonden budget moet u de toeslag waarop u recht hebt zelf aanvragen. De Belastingdienst doet dit niet automatisch voor u. Ontvangt u eenmaal een toeslag, dan loopt die normaal gesproken automatisch door in het volgende jaar. Een keer aanvragen moet dus voldoende zijn.

Berekenen van toeslagen

Hoeveel toeslag u ontvangt is afhankelijk van uw inkomen. Voor de huurtoeslag is ook de huurprijs van de woning van belang. Voor de kinderopvangtoeslag is de berekening afhankelijk van het aantal uren dat uw kind/kinderen op de opvang doorbrengen.

Bij het aanvragen van een toeslag geeft u een schatting van uw inkomen op. Op basis daarvan (en enkele andere factoren) wordt het zogeheten jaarrecht berekend. Het jaarrecht is het totale bedrag waarop u in dat jaar recht hebt.

Uitbetalen van toeslagen

Alle toeslagen worden uitbetaald door een onderdeel van de Belastingdienst, namelijk de Belastingdienst Toeslagen. De uitbetaling gebeurt in maandelijkse voorschotten. Het bedrag wordt uitbetaald op de eerste werkdag na de 19e van de maand.

Is uw jaarrecht berekend op 1200 euro, dan ontvangt u maandelijkse voorschotten van (1200/12=) 100 euro.

De voorlopige beschikking

Nadat u een toeslag hebt aangevraagd, ontvangt u per post de zogenaamde voorlopige beschikking. Daarin is uw jaarrecht berekend op basis van de gegevens die u in de aanvraag hebt doorgegeven. Daarna zal de betaling van de toeslag starten. Let op: deze betalingen vinden plaats op basis van een schatting.

De definitieve beschikking

Na afloop van het jaar, als de hele toeslag aan u is uitbetaald, zal de Belastingdienst Toeslagen controleren of u hebt gehad waarop u recht had. Is uw inkomen lager geweest in dat jaar dan u vooraf had ingeschat? U ontvangt dan een nabetaling. Wanneer uw inkomen hoger was dan u vooraf had ingeschat, dan moet u een deel van de toeslag terugbetalen:

In de voorlopige beschikking was uw jaarrecht berekend op 1200 euro. In de definitieve beschikking blijkt echter dat uw inkomen hoger is geweest dan vooraf was ingeschat. Daardoor was uw jaarrecht slechts 1000 euro. U ontvangt per post een terugvordering van (1200-1000=) 200 euro.

Voorkom terugbetalen

Niemand zit te wachten op zo'n terugbetaling, zeker niet als dat gaat om een paar duizend euro. U kunt grote terugbetalingen voorkomen door bij het aanvragen van uw toeslag een zo goed mogelijke schatting te maken van uw belastbaar jaarinkomen. U schat dus in wat uw totale belastbare (niet netto) inkomen in dat jaar zal zijn.

Geef wijzigingen op tijd door

Soms is het lastig om een goede schatting te maken, of er verandert iets in uw situatie. Als uw inkomen verandert, doordat u een andere baan krijgt, werkloos raakt of omdat uw uitkering stopt, dient u dit door te geven aan de Belastingdienst Toeslagen.
Wanneer u tijdig zo'n wijziging doorgeeft, zal de Belastingdienst Toeslagen opnieuw uw jaarrecht berekenen. Uw maandelijkse voorschotten worden daarna aangepast, zodat u aan het eind van het jaar geen grote terugbetaling meer hoeft te verwachten.

Uw jaarrecht was berekend op 1200 euro. U geeft een wijziging door waarna uw jaarrecht wordt aangepast naar 1000 euro. U heeft al 6 maandelijkse voorschotten van 100 euro (1200/12) ontvangen, oftewel 600 euro. Na doorgeven van de wijziging heeft u in de resterende 6 maanden nog recht op (1000-600=) 400 euro. Uw maandelijks voorschot wordt aangepast naar (400/6=) 66,66 euro.

Vragen over toeslagen

Heeft u vragen over de uitbetaling van uw toeslag, of over een terugvordering van de Belastingdienst? U kunt de Belastingdienst hiervoor tijdens kantooruren bereiken op een gratis telefoonnummer: 0800-0543.
© 2014 - 2024 Reelgvaak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenWanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een der…

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020De fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020 leidt in veel gevallen tot een lagere belastingteruggave dan in 2019. H…
Zonnepanelen en belastingZonnepanelen en belastingZonnepanelen, goedkope zonne-energie in 2020 en 2021, btw terugvragen? Ja, maar dat betekent ook vier maal per jaar bela…
Bronnen en referenties
Reelgvaak (4 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.