VAR verdwenen: nieuwe opdrachtgeversverklaring 2020 of 2021

VAR verdwenen: nieuwe opdrachtgeversverklaring 2020 of 2021 De VAR verklaring is in zijn huidige vorm verdwenen. Door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) maken opdrachtgevers en opdrachtnemers samen binnen hun arbeidsrelatie afspraken en kan een modelovereenkomst meer zekerheid geven. Er zal een nieuwe Wet DBA zal komen met een nieuwe opdrachtgeversverklaring. Die wet zal op zijn vroegst in 2021 zijn. In de tussentijd is er een overgangsregime, waarbij er modelovereenkomsten kunnen worden gebruikt. Het tarief dat een zelfstandige berekent wordt in de nieuwe wet bepalend voor de vraag of er een opdrachtgeversverklaring nodig is.

De nieuwe Wet DBA


De VAR verklaring, soorten, schijnzelfstandigheid

De Verklaring Arbeidsrelatie VAR bestond in meerdere gedaanten en de juiste VAR is sterk afhankelijk van uw arbeidsrelatie tot de opdrachtgever. We kennen de:
  • VAR-Wuo;
  • VAR-Loon;
  • VAR-Row;
  • VAR-Dga.

Elke VAR heeft zo zijn kenmerken en kan verschillen per freelancer en zzp-er.

Ben ik zzp'er?

Als we het hebben over een zzp'er die ook fiscaal gezien als zzp'er wil worden behandeld en gebruik wil maken van de bijbehorende fiscale voordelen, hebben we het vooral over een VAR-Wuo of VAR-Dga waarbij de opdrachtgever geen loonbelasting, bijdrage ZVW en geen premies werknemersverzekeringen hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert streng op de juistheid van afgegeven VAR-verklaringen, maar er komen zoveel zzp'ers bij de laatste tijd en de fiscus heeft het erg druk en lijkt wat onbemand, dus groeit de kans op schijnzelfstandigheid. Dat wil zeggen de aanvrager van de VAR-verklaring, de inlener, doet zich als zelfstandige zonder personeel voor, maar is dat niet altijd in de praktijk. De Belastingdienst wilde van deze onduidelijkheid af en introduceerde in 2015 de webmodule VAR, modelovereenkomsten en andere alternatieven. Dit en de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) bleken geen succes te zijn.

Nieuwe Wet DBA

Er komt een nieuwe Wet DBA. Omdat vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt sprake lijkt van schijnzelfstandigheid. Om dit aan te pakken is er een aanpassing van de huidige wet noodzakelijk. Voor zzp'ers zal meestal sprake zijn van van een arbeidsovereenkomst als de zzp'er een relatief laag tarief rekent. Er is altijd sprake van een arbeidsovereenkomst als het lage tarief wordt gecombineerd met een langere duur van de overeenkomst of in combinatie met het verrichten van reguliere bedrijfsactiviteiten.

Wat is een laag tarief, wat een langere duur?

Onder een laag tarief wordt verstaan een tarief dat overeenkomt met loonkosten tot 125% van het wettelijk minimumloon of met de laagste loonschalen in cao’s in de sector waar de zzp'er werkzaam is. Waarschijnlijk ligt het lage tarief zo in de range tussen de 15 en 18 euro per uur. Onder een langere duur wordt verstaan een duur langer dan drie maanden.

Toch een opdrachtgeversverklaring bij een hoger tarief (opt-out)

Verdient u een hoger tarief, dan is het goed om te weten dat er aan de bovenkant van de markt (meer dan 75 euro per uur) een opt-out systeem komt, een opdrachtgeversverklaring is niet verplicht en u kunt zich ook tussentijds uitschrijven. Hetzelfde geldt voor werkzaamheden voor de kortere duur, werkzaamheden korter dan een jaar.

Webmodule voor invullen opdrachtgeversverklaring

Een webmodule moet het voor opdrachtgevers mogelijk maken om op een eenvoudige manier de opdrachtgeversverklaring in te vullen. Dit gebeurt aan de hand van een aantal vragen gesteld aan de opdrachtgever over de aard van de werkzaamheden. Vooral de het onderdeel gezagsverhouding tot de opdrachtnemer zal worden verduidelijkt.

Wanneer wordt de nieuwe Wet DBA ingevoerd?

Gemikt wordt er op een snelle invoering, maar tegelijkertijd wil het kabinet de invoering zorgvuldig voorbereiden en de meest betrokken partijen in het veld bij de nieuwe wet betrekken. Daarom is nog onduidelijk of de wet in 2021 kan ingaan of dat het later zal worden (2022 of misschien zelfs 2023). Door de commotie met de Wet DBA in 2017 werd er een handhavingsmoratorium ingevoerd, dit moratorium zal na invoering van de nieuwe wet gefaseerd worden afgebouwd.
© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wet DBA: Als zzp’er werken voor een bedrijfWet DBA: Als zzp’er werken voor een bedrijfVoorheen was een VAR-verklaring nodig om als zzp’er voor een opdrachtgever aan het werk te gaan. Deze is per 1 mei 2016…
DBFMO: een duurzame contractvorm voor een goede prijsDBFMO is een contractvorm die de Staat gebruikt voor het inkopen van huisvesting (kantoren, rechtbanken, gevangenissen,…
Het openbaar groen beheren met een beeldbestekHet openbaar groen beheren met een beeldbestekVeel gemeenten in Nederland beheren het openbaar groen met een beeldbestek. Aan de hand van een vastgesteld beeldkwalite…
De VAR: wat is de VAR verklaring?De VAR: wat is de VAR verklaring?Zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) moeten hun opdrachtgevers vaak een Verklaring Arbeidsrelatie of te wel VAR over…

Bijdrageplichtig inkomen zorg berekenenBijdrageplichtig inkomen zorg berekenenU kunt zelf uw bijdrageplichtig inkomen 2021 en 2022 voor de zorg berekenen en zo bepalen wat uw eigen bijdrage voor zor…
Hoe werkt de inkeerregeling?Hoe werkt de inkeerregeling?Via de inkeerregeling kunnen zwartspaarders een fiscale boete ontlopen als ze vrijwillig melden dat ze spaargeld voor de…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.