InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Wegenbelasting 2015, motorrijtuigenbelasting 2015 mrb

Wegenbelasting 2015, motorrijtuigenbelasting 2015 mrb

Wegenbelasting 2015, motorrijtuigenbelasting 2015 mrb De wegenbelasting is niet geliefd. Hoeveel wegenbelasting 2014 en wegenbelasting 2015 betaalt u, misschien krijgt u korting op de motorrijtuigenbelasting in 2015. Wat zijn de tarieven voor de motorrijtuigenbelasting voor een motor, personenauto, bestelauto of vrachtauto? Zijn er vrijstellingen voor deze autokosten en hoe groot is de vrijstelling bij de wegenbelasting voor uw voertuig? Kortom, hoe bepaalt de fiscus hoeveel wegenbelasting 2015 u moet betalen? Wat zijn provinciale opcenten? In 2014 vervalt de vrijstelling van wegenbelasting voor niet elektrische auto's. Dat betekent dus in 2015 voor vele auto's dat weer een hogere mrb moet worden betaald.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Hoeveel wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting u voor uw voertuig moet betalen, hangt van een aantal zaken af:
 • Soort voertuig;
 • Het gewicht van het voertuig;
 • De soort brandstof die nodig is,
 • Hoeveel CO2-uitstoot er is;
 • In welke provincie u woont respectievelijk gevestigd bent;
 • De assen en vering;
 • De aanwezigheid van een koppelinrichting.

Dat de tarieven verschillen per voertuig en dat er verschillen en vrijstellingen zijn naarmate u schoner rijdt in 2013 is wel te begrijpen, maar dat ook de provincie waar u woont van belang is, is opvallend. Deze differentiatie per provincie komt door de zogenaamde provinciale opcenten, een extra belastingheffing van de provincie omdat u over provinciale wegen rijdt. De opcenten zijn aan een maximum gebonden maar worden verder jaarlijks door de provincies zelf afzonderlijk berekend. Dat betekent dat er vele tabellen nodig zijn om alle tarieven voor de wegenbelasting in beeld te brengen. Sinds 1 januari 2013 liggen de opcenten voor het hele jaar vast, terwijl daarvoor per 1 juli de tarieven nog konden veranderen. Het tijdvak juli 2012-juli 2013 is daarmee gewijzigd in januari 2013-januari 2014. Zo ook januari 2014-januari 2015 en zo verder.

Vrijstellingen wegenbelasting 2013

Wie niet met de wegenbelasting wil worden vermoeid en minder autokosten wil betalen, koopt een relatief zuinige auto in 2013. De volledige vrijstellingen gelden voor:
 • Een benzine auto met minder dan 110 gram CO2 uitstoot per kilometer;
 • Een dieselauto met minder dan 95 gram CO2 uitstoot per kilometer.

Oldtimer 2013, oldtimer 2014 en oldtimer 2015
Een oldtimer is in 2013 ook vrijgesteld. Niet om milieuredenen, in tegendeel, maar omdat u geacht wordt een dergelijke auto niet dagelijks te gebruiken. Een oldtimer wordt meer als een hobby gezien. Overigens is en wordt deze regelgeving voor oldtimers verder aangescherpt en is bepalend of een auto minimaal 26 jaar oud is op 1 januari 2014. De wegenbelasting 2015 oldtimer gaat omhoog.

Overige wagens
Ook bent u vrijgesteld van wegenbelasting voor:
 • Elektrische voertuigen;
 • Aanhangwagens tot een gewicht van 750 kg;
 • Caravans;
 • Een vouwwagen;
 • Woonwagens.

Wegenbelasting voor kampeerwagen
Voor een kampeerwagen betaalt u weer wel wegenbelasting, als:
 • De wagen is ingericht voor vervoer en verblijf van personen;
 • Er een vaste kookgelegenheid en slaapgelegenheid aanwezig zijn;

Als u uw wagen particulier gebruikt, bent u een kwart van het tarief wegenbelasting voor een personenauto kwijt en bij zakelijk gebruik is dat de helft van dit bedrag.

Schorsing van wegenbelasting is mogelijk
Een laatste manier om geen wegenbelasting te hoeven betalen is een schorsing van uw kenteken, maar in dat geval mag u ook niet de weg op en loopt u de kans op een boete voor onverzekerd rijden met de auto.

Vrijstelling voor een invalidenauto
Tot slot is er de invalidenvrijstelling en gedeeltelijke vrijstelling bij een rolstoelindicatie:
 • Wie invalide is, kan een invalidenvrijstelling aanvragen. U moet dan voor 1 april 1918 zijn geboren, een indicatie van de arts hebben en uw auto alleen particulier gebruiken.
 • Er is een gedeeltelijke vrijstelling bij een rolstoelindicatie mogelijk. Dat houdt in dat het gewicht van de rolstoelinstallatie die onlosmakelijk in het voertuig aanwezig moet zijn, niet met wegenbelasting is belast. Het extra gewicht moet daarvoor exact worden bepaald.

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting 2015, 2016

Er zijn nog vrijstellingen voor de mrb, maar het worden er steeds minder in 2016:

Mrb voor (semi)elektrische auto's met CO2-uitstoot van maximaal 50 g/km2014 en 20152016
Volledig elektrische auto's met 0 g/km CO2vrijstellingvrijstelling
Plug-in hybrides en auto met range extendervrijstellinghalftarief plus de 125 kg gewichtscorrectie

Automatische machtiging wegenbelasting is goedkoper, betaal op tijd

De wegenbelasting kan op meerdere manieren worden betaald. Als u gebruik maakt van de automatische machtiging krijgt u een kleine korting op het te betalen bedrag, maar u kunt ook kiezen voor een periodieke acceptgiro en zo zelf uw wegenbelasting storten op de rekening van de belastingdienst. Doe dit wel op tijd, want anders krijgt u boven op de wegenbelasting ook nog een boete uitgedeeld.

Lees verder

© 2013 - 2017 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Provinciale opcentenIedere bezitter van een auto of motor is verplicht tot het betalen van motorrijtuigenbelasting. Dit betaal je aan het Ri…
Wegenbelasting in DuitslandWegenbelasting in DuitslandDe wegenbelasting in Duitsland is gebaseerd op de theorie dat de vervuiler betaalt voor zijn vieze auto. Sinds 2009 word…
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…
Wegenbelasting 2016 en 2017 oldtimer omhoogWegenbelasting 2016 en 2017 oldtimer omhoogWegenbelasting in 2016 en 2017 betalen voor uw oldtimer? Maak gebruik van de overgangsregeling. Vanaf 2014 is belastingv…
Auto kopen - Benzine, LPG3 of DieselAuto kopen - Benzine, LPG3 of DieselKoop je een auto rijdend op benzine, diesel of LPG? Wat is nu het voordeligst als je een tweedehands auto koopt: Benzine…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst

Reageer op het artikel "Wegenbelasting 2015, motorrijtuigenbelasting 2015 mrb"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Zeemeeuw
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Leaseauto 2017
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!