Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagen

Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagen Wanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een dergelijke bijdrage wordt een toeslag genoemd. Voorbeelden van toeslagen zijn de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Op de meeste toeslagen heb je allen recht wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens valt. Lees hier wat de gevolgen zijn van een tweede baan of bijverdiensten voor het krijgen van de diverse toeslagen.

Inhoud


Welke toeslagen zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland vier algemene toeslagen:
  • kindgebonden budget voor een bijdrage in de kosten van je kinderen
  • huurtoeslag voor een bijdrage in je huurkosten
  • kinderopvangtoeslag voor een bijdrage in de kosten voor de kinderopvang
  • zorgtoeslag voor een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering

Heb ik recht op een toeslag?

Wanneer je een toeslag wilt ontvangen zal je deze zelf moeten aanvragen bij de Belastingdienst. Slechts het kindgebonden budget hoeft meestal niet zelf te worden aangevraagd. Je hoeft een toeslag maar eenmalig zelf aan te vragen, de daaropvolgende jaren ontvang je de toeslagen vanzelf. Niet iedereen heeft recht op een toeslag of op een even hoog bedrag. De hoogte van een toeslag hangt bijvoorbeeld af van je gezinssituatie of je inkomen. Op de website van de Belastingdienst kan je eenvoudig zelf berekenen of je recht hebt op een toeslag en hoe hoog het bedrag is waar je recht op hebt.

Gevolgen bijverdiensten of tweede baan?

Zoals eerder vermeld is de hoogte van een toeslag afhankelijk van de persoonlijke situatie. Wanneer je bijvoorbeeld een kind krijgt, gaat samenwonen of gaat scheiden kan er wat veranderen. Ook de hoogte van je inkomen is een factor die van belang is. Wanneer je inkomen wijzigt kan dit dus gevolgen hebben voor je toeslagen. Voor toeslagen zoals de zorgtoeslag of de huurtoeslag geldt dat je deze niet ontvangt wanneer je inkomen te hoog is. Door een tweede baan of extra verdiensten kan het zijn dat je de bovengrens qua inkomsten overschrijdt. Dit zou kunnen betekenen dat je geen recht meer hebt op een toeslag. Houd er rekening mee dat ook wijzigingen van bijvoorbeeld je toeslagpartner gevolgen kunnen hebben voor je toeslagen.

Heeft extra werken wel zin?

Uiteraard compenseer je het mogelijke verlies van je toeslagen met het extra inkomen. Gelukkig is extra werken in de meeste gevallen weldegelijk rendabel. Toch zijn er gevallen dat dit niet het geval is, voornamelijk wanneer je net op de grens zit qua toeslagen. Het is daarom altijd aan te bevelen om uit te rekenen wat de financiële gevolgen zijn voor je persoonlijke situatie. Bereken eerst wat de gevolgen zijn voor je inkomsten (wat ga je er netto op vooruit) en vervolgens bereken je wat de hoogte van je toeslagen zijn. Vervolgens kan je voor jezelf bepalen of extra werken financieel voordeel voor je oplevert.

Wat doen bij wijzigingen?

Het is verstandig dat je persoonlijke wijzigingen zoals bijverdiensten of een tweede baan tijdig doorgeeft aan de Belastingdienst wanneer je toeslagen ontvangt. Wanneer je dit direct doorgeeft krijg je precies die toeslagen waar je recht op hebt. Je voorkomt daarmee dat je te weinig toeslag ontvangt of dat je later een ontvangen toeslag moet terugbetalen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of…
Welke toeslagen zijn er?Mensen met een laag inkomen hebben recht op één of meerdere toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld om de lagere inkomens…
Kinderopvangtoeslag 2015: kinderopvangtoeslagtabel 2015Kinderopvangtoeslag 2015: kinderopvangtoeslagtabel 2015De kinderopvangtoeslag 2015 is ongeveer gelijk aan die uit 2014. Waarop hebt u in 2015 recht? De kinderopvangtoeslagtabe…

Kinderopvangtoeslag 2020: aanvragen binnen drie maandenKinderopvangtoeslag 2020: aanvragen binnen drie maandenWanneer je als ouder gebruik maakt van kinderopvang dan kun je geld terug krijgen van de belasting in de vorm van kinder…
Medische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belastingMedische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belastingMaak je gebruik van een of meerdere medische hulpmiddelen dan zijn deze mogelijk aftrekbaar van de belasting. Om van dit…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Reactie

John, 11-02-2014
Hallo,

Kan het kloppen dat het salaris(bijverdienste) van mijn zoontje (15) wordt opgeteld bij mijn salaris voor berekening van mijn toeslagen? Huur & Zorgtoeslag, Reactie infoteur, 11-02-2014
U kunt in principe maar 1 toeslagpartner hebben. Een en ander is dus afhankelijk van je gezinssamenstelling. Ik adviseer u om de Belastingtelefoon te bellen om zekerheid te krijgen.

Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.